ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

First Republic: Η τραπεζική κρίση δεν έχει κοπάσει

Εικόνα του άρθρου First Republic: Η τραπεζική κρίση δεν έχει κοπάσει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/04/2023, 15:28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μετοχές της First Republic σημείωσαν πτώση σχεδόν 50%, καθώς οι επενδυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση το μέλλον της.

Η πτώση ήρθε μία ημέρα αφότου η μεσαίου μεγέθους αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι πελάτες είχαν αποσύρει περισσότερα από 100 δισ. δολάρια από τους λογαριασμούς τους εν μέσω του τραπεζικού πανικού του περασμένου μήνα.

Η First Republic είχε θεωρηθεί ως μία από τις τράπεζες που κινδύνευαν περισσότερο να χρεοκοπήσουν, αφού μια σειρά τραπεζικών καταρρεύσεων δημιούργησε φόβους για κρίση στον τομέα. Σταθεροποιήθηκε με μια συμφωνία διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η τράπεζα δήλωσε ότι έχασε περίπου το 40% των καταθέσεών της, καθώς οι πελάτες έσπευσαν να αποσύρουν κεφάλαια.

Έκλεισε τον Μάρτιο με περίπου 104 δισ. δολάρια σε καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των 30 δισ. δολαρίων που έλαβε από άλλες τράπεζες στο πλαίσιο ενός σχεδίου διάσωσης με στόχο τη στήριξη της εμπιστοσύνης.

Η First Republic δήλωσε ότι η κατάσταση έχει έκτοτε σταθεροποιηθεί.

Πρόσθεσε ότι επιδιώκει «στρατηγικές επιλογές» για να ενισχύσει τη θέση της, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κόστους με την απομάκρυνση του 20% έως 25% του εργατικού δυναμικού της τους επόμενους μήνες.

Τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ νωρίτερα τον περασμένο μήνα, όταν η Silicon Valley Bank, η οποία ήταν ο 16ος μεγαλύτερος πιστωτικός οργανισμός της χώρας, κατέρρευσε στη μεγαλύτερη χρεοκοπία αμερικανικής τράπεζας από το 2008.

Δύο ημέρες αργότερα ακολούθησε η πτώχευση της Signature Bank της Νέας Υόρκης.

Οι αρχές επενέβησαν για να εγγυηθούν τις καταθέσεις πέραν των τυπικών ορίων, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν περαιτέρω κατακτήσεις τραπεζικών καταθέσεων.

Αυτό όμως δεν απέτρεψε αμέσως την εξάπλωση των ανησυχιών. Στην Ευρώπη, οι Ελβετοί αξιωματούχοι μεσολάβησαν επίσης για τη διάσωση του προβληματικού τραπεζικού γίγαντα Credit Suisse, ο οποίος είδε 69 δισ. δολάρια να φεύγουν από την τράπεζα τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο -συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας- έχουν αυξήσει απότομα τα επιτόκια καθώς προσπαθούν να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back