ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φιάσκο Νέας Φιλαδέλφειας: Συλλήψεις και μετάθεση ευθυνών

Εικόνα του άρθρου Φιάσκο Νέας Φιλαδέλφειας: Συλλήψεις και μετάθεση ευθυνών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/08/2023, 13:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To φιάσκο της Φιλαδέλφειας προσπαθεί να διαχειριστούν οι διωκτικές αρχές, με εκ των υστέρων συλλήψεις.

Αφού δεν κατόρθωσαν να αποκόψουν την πορεία των χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ από την Κροατία, μέρος των οποίων εθεάθη το περασμένο σαββατοκύριακο και στα Γιάννενα,  σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές συλλαμβάνουν στην… έξοδο. Η υπόθεση, θυμίζεται ότι κατέληξε στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή. Οι αρχές πιστεύουν ότι είναι κοντά στην εύρεση του δολοφόνου, σε άτομο ανάμσα στα 92 προσαχθέντα, μετά τα επεισόδια. 

Χτες Τρίτη, το λιμενικό συνέλαβε 5 Κροάτες στην Ηγουμενίτσα, οι οποίοι επιβιβάζονταν σε πλοίο για Ιταλία.

Οι 5, ηλικιών 25, 41,29, 25 και 31 ετών, «διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν επαρκώς τον λόγο και την διάρκεια παραμονής τους στη χώρα και επιπλέον δήλωσαν πως έκαναν διακοπές στην Ελλάδα και επιστρέφουν στη χώρα τους χωρίς να κατέχουν αποσκευές».

Προφανώς, η έρευνα και οι ερωτήσεις του λιμενικού «πυροδοτήθηκαν» από την τραγική υπόθεση της Νέας Φιλαδέλφειας.

Κρίθηκαν ύποπτοι και προσήχθησαν και οι 5.

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Γιάννης Οικονόμου συνεχίζει να αποδίδει ευθύνες παντού, αρνούμενος την δική του, πολιτική ευθύνη.

Μίλησε για «πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα και πληροφορίες που δεν αξιοποιήθηκαν, γεγονός που επέτρεψαν στους οπαδούς της κροατικής ομάδας να περάσουν το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Αθηνών-Κορίνθου και να βρεθούν εκεί που έγιναν τα επεισόδια, χωρίς να τους σταματήσει κανείς» σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Αντιφάσκοντας, κάτι που συνηθίζει από όταν ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «αυτό είναι απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο, και ήδη αποδόθηκαν οι πρώτες ευθύνες» και πρόσθεσε ότι η υπόθεση «δεν θα μείνει θα μείνει στην απομάκρυνση επτά αξιωματικών, που έγινε άμεσα, καθώς ξεκίνησε ήδη η ΕΔΕ».

Πάντως, αρκετοί από τους αξιωματικούς, μεταξύ των οποίων και στα Γιάννενα, απομακρύνθηκαν ακριβώς μέχρι να διαπιστωθεί ευθύνη τους, από την ΕΔΕ…

Ενδιαφέρον προκαλούν και οι πρώτες πληροφορίες από τη διαδικασία της έρευνας, την οποία διεξάγει ο αντιστράτηγος Λευτέρης Γκαρίλας.

Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, με βάση πληροφορίες από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, αλλά και από τις κροατικές αρχές, είχε εκδώσει διαταγή που εστάλη στις εισόδους της χώρας και τις υπηρεσίες από την Κακαβιά προς Αθήνα αλλά και από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, σύμφωνα με την οποία, αν εντοπίζονταν αυτοκίνητα με Κροάτες οπαδούς να γίνει έλεγχος και να ενημερώνεται συνεχώς η Αθήνα.

Εδώ φαίνεται ότι υπάρχει μια διελκυστίνδα μεταξύ αρχηγείου και τοπικών διευθύνσεων, που σηκώνουν το βάρος της ευθύνης, με καθαιρέσεις (;) από τον υπουργό που δεν αναγνωρίζει δικές του, πολιτικές ευθύνες.

Η μεν Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς χώρους (που πλέον είναι ακέφαλη) λέει ότι είχε αποστείλει τρία έγγραφα στο αρχηγείο, αρχής γενομένης από τις 6-8-2023, σύμφωνα με τα οποία υπήρχε ενημέρωση από το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών της Κροατίας σχετικά με την κάθοδο των χούλιγκανς και ότι με βάση αυτές τις πληροφορίες εκδόθηκε η διαταγή του Αρχηγείου που εστάλη στην Κακαβιά και τη Θεσσαλονίκη.

Οι περιφερειακές αρχές ουσιαστικά απαντούν ότι εφάρμοσαν την εντολή, σταμάτησαν, έλεγξαν και έψαξαν τα οχήματα, αλλά δεν βρήκαν κάτι επιλήψιμο. Και ότι εντολή να τους σταματήσουν, δεν υπήρξε…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back