Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Βωβούσας: Από το κατράμι μέχρι τη Χάρτα του Ρήγα

Εικόνα του άρθρου Φεστιβάλ Βωβούσας: Από το κατράμι μέχρι τη Χάρτα του Ρήγα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/05/2021, 14:17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Για τρεις εβδομάδες, από 16 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου, το Φεστιβάλ Βωβούσας θα «γεμίσει» το καλοκαίρι, ψηλά στα βουνά, με εργαστήρια, δρώμενα, δράσεις και ομιλίες.

Οι ομιλίες είναι ένα κομμάτι του πολύπτυχου αυτού φεστιβάλ. Όλες τους θα γίνουν την εβδομάδα 17 έως 24 Ιουλίου, και η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων θα είναι δωρεάν.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Στις 17 και 18 Ιουλίου, το Φεστιβάλ Βωβούσας σε συνεργασία με την ομάδα «Μπουλούκι», θα υποδεχθεί μια παρέα καθηγητών και ερευνητών. Η Ελευθερία Τσακανίκα, ο Γιώργος Μαντάνης, ο Βασίλης Νιτσιάκος και ο Κώστας Παγιανάς θα αναλύσουν τις προεκτάσεις της βλάχικης παράδοσης στην παραγωγή του κατραμιού.

Την Κυριακή 18 Ιουλίου, το απόγευμα, οι αρχιτέκτονες Κωνσταντίνα-Άννα Σοφιανίδη και Άννα Μπίζα θα παρουσιάσουν τη διπλωματική τους εργασία «Το Περιπλανώμενο Δικαστήριο των Υδάτων». Στην εργασία αυτή αναπτύσσεται μια μεθοδολογία όπου τα υδάτινα σώματα, ως νομικές προσωπικότητες πια, αφηγούνται την ιστορία τους και εκδικάζονται ισάξια απέναντι στον άνθρωπο.

Στις 19 και 20 Ιουλίου, ο αρχαιολόγος Φαίδων Μουδόπουλος-Αθανασίου, στο πλαίσιο της ομιλίας του με θέμα την αρχαιολογία του τοπίου, θα απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση «πού κρύβεται ο ανθρώπινος παράγοντας στα αρχέγονα δάση και τα ορεινά λαγκάδια;».

Στις 22 Ιουλίου ο αρχειονόμος-βιβλιοθηκονόμος Χρήστος Ζαμπακόλας όπου θα παρουσιάσει τον πλούσιο περιοδικό τύπο του Ζαγορίου από τις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα.

Τέλος, στις 23 Ιουλίου, ο φιλόλογος Κώστας Καραβίδας θα μεταφέρει το εθνεγερτικό μήνυμα της Χάρτας του Ρήγα, επιχειρώντας να συνδέσει το περιεχόμενο της Χάρτας με την τοπική ιστορία της Ηπείρου.

Λόγω των μέτρων πρόληψης που λαμβάνονται για την αποφυγή διασποράς του COVID-19 και στο πλαίσιο τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Βωβούσας διεξάγονται σε ανοικτούς χώρους.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.


* Photo credit: Γιώργος Δέτσης/Φεστιβάλ Βωβούσας

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back