Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Φάκελος «4χρονα στην εκπαίδευση»

Εικόνα του άρθρου Φάκελος «4χρονα στην εκπαίδευση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/02/2018, 10:41
ΕΛΛΑΔΑ

H υποχρεωτική δίχρονη φοίτηση στο νηπιαγωγείο προκαλεί έντονες αντιδράσεις, με την ΠΟΕ ΟΤΑ, τους Δήμους (μέσω της ΚΕΔΕ) και τους βρεφονηπιοκόμους και τα συλλογικά τους όργανα από τη μια και τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και τη ΔΟΕ από την άλλη.

Το θέμα έγκειται στο εξής: Σήμερα, τα παιδιά τεσσάρων ετών μπορούν να πηγαίνουν είτε στον παιδικό σταθμό είτε στο νηπιαγωγείο (αν υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στο τμήμα προνηπίων). Από τον προσεχή Σεπτέμβριο όμως, η προνηπιακή εκπαίδευση θα γίνει υποχρεωτική.

Οι εργαζόμενοι τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς βλέπουν σε αυτή τη ρύθμιση το τέλος των συγκεκριμένων υποδομών και κατά συνέπεια, την ανεργία για τους ίδιους.

Η ΚΕΔΕ κρατάει (ως συνήθως), μια επαμφοτερίζουσα στάση, καθώς δεν είναι αρνητική, εφόσον όμως φτιαχτούν νέες αίθουσες. Σε αυτή την αναγκαιότητα που έτσι και αλλιώς είναι δεδομένη (παρότι οι Δήμοι συνήθως απαντούν ότι «όλα τα παιδιά μπαίνουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς), έχει χτιστεί και ένα μικροπολιτικό οικοδόμημα από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη.

Οι δάσκαλοι μέσω της ΔΟΕ, τονίζουν ότι η δίχρονη προσχολική αγωγή πρέπει να είναι υποχρεωτική, με την προϋπόθεση βέβαια της ίδρυσης 1.000 νηπιαγωγείων και της πρόσληψης 2.000 νηπιαγωγών.

Οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς απέργησαν την περασμένη Τρίτη, με τη συμπαράσταση της ΚΕΔΕ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία πάντως, στο παρελθόν είχε στηρίξει τη μονοετή υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Το υπουργείο Παιδείας τέλος, είναι γενικά καθησυχαστικό, λέγοντας ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σταδιακά, από τους Δήμους που έχουν την κτιριακή δυνατότητα και το… όχι και τόσο δυνατό επιχείρημα, ότι δημιουργούνται με τις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων, τμήματα που θα «δώσουν» πτυχιούχους με τις κατάλληλες ειδικεύσεις. Για τις αθρόες προσλήψεις πάντως που απαιτούνται, δεν λέει κάτι.

Σήμερα ξεκινάει διάλογος για το θέμα στο υπουργείο Εσωτερικών. Θα πάρουν μέρος, πλην του Πάνου Σκουρλέτη, υπουργού Εσωτερικών, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου και εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΣΥΒΝ) και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back