Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Fake news η… δολοφονία του Ρώσου δημοσιογράφου

Εικόνα του άρθρου Fake news η… δολοφονία του Ρώσου δημοσιογράφου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/05/2018, 14:18
ΚΟΣΜΟΣ

Η θλίψη για τη… δολοφονία του διακεκριμένου Ρώσου δημοσιογράφου, Αρκάντιι Μπαμπτσένκο, διήρκεσε μια μέρα. Πολλές νεκρολογίες δημοσιεύτηκαν και για τα μεγαλύτερα ΜΜΕ στον κόσμο ήταν πρώτη είδηση. 

Όλα αυτά ως χθες το βράδυ που ο Μπαμπτσένκο εμφανίστηκε ολοζώντανος σε συνέντευξη Τύπου και ζήτησε συγγνώμη για την «κόλαση» που έζησε. Ευχαρίστησε μάλιστα την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών SBU για το γεγονός ότι είναι ζωντανός.

Κατά τους ισχυρισμούς του, εμφανίστηκε ότι είναι δήθεν νεκρός για να αποτρέψει μια προγραμματισμένη… δολοφονία του. Ο επικεφαλής της SBU, Βασίλ Γκίτσακ, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι συνελήφθη ένας Ουκρανός που είχε προσληφθεί από τη ρωσική μυστική υπηρεσία για να δολοφονήσει τον Μπαμπτσένκο.

«Οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί σε όλον τον κόσμο πρέπει τώρα να τρίβουν τα μάτια τους και να ρωτούν τι συνέβη πραγματικά», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Μέχρι στιγμής, δεν έχει εξηγηθεί με πολύ πειστικό τρόπο γιατί ήταν απολύτως απαραίτητο να ανακοινωθεί η δολοφονία ως μια κακή κινηματογραφική ταινία.

Ο ίδιος ο Μπάμπτσενκο δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι πριν από ένα μήνα έμαθε από την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ότι κάποιοι σχεδίαζαν να τον δολοφονήσουν.

 


Ο υποτιθέμενος δράστης είχε στην κατοχή του διαβατήριο του Μπαμπτσένκο με μια παλιά φωτογραφία, όταν ο Ρώσος δημοσιογράφος πήρε το διαβατήριό του στη Ρωσία σε ηλικία 25 ετών. 

Αυτό ελήφθη ως «απόδειξη» ότι οι πληροφορίες του ενδέχεται να προέρχονταν από τις ρωσικές αρχές ή τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. «Συμφώνησα να συμμετάσχω σε αυτή την ειδική επιχείρηση», δήλωσε ο Μπαμτστσένκο.

Από τους πλέον γνωστούς πολεμικούς ανταποκριτές, ο Μπαμπτσένκο είχε φύγει από τη Ρωσία, εκφράζοντας φόβους για τη ζωή του, έπειτα από την κριτική του στη ρωσική πολιτική στην Ουκρανία και τη Συρία. Είχε αποδοκιμαστεί από φιλοκυβερνητικούς πολιτικούς στη Ρωσία για σχόλια που είχε κάνει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία και για τη δήλωσή του ότι η Ρωσία είναι ένας επιτιθέμενος ενάντια στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back