Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Facebook has fallen

Εικόνα του άρθρου Facebook has fallen
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/10/2021, 10:47
ΕΛΛΑΔΑ

Κάπου στην ταινία «The Social Network», ο Τζέσε Άιζενμπεργκ-Μαρκ Ζάκερμπεργκ λέει ότι έτσι και πέσουν οι σέρβερ, πέφτει και η αξιοπιστία μαζί.

Το facebook δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει η χτεσινή. Το κάνει με μια οριακά ανεκτή συχνότητα, που είναι ορατή κυρίως στους επαγγελματίες χρήστες. Χτες όμως έπεσαν τα πάντα, για μισή μέρα: Facebook, messenger, Instagram, αλλά και το WhatsApp.

Οι «παρενέργειες» ήταν από ασήμαντες, την αίσθηση δηλαδή ότι λείπει μια βασική παροδική ενασχόληση του μέσου ανθρώπου σήμερα (και στην Ελλάδα), μέχρι… εταιρικές.

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν στο WhatsApp τις λίστες των γραφείων Τύπου και από εκεί ενημερώνουν πρωταρχικά τα ΜΜΕ όλης της χώρας, είναι ενδεικτικό.

Ίσως αναθεωρήσουν τώρα την αντίληψη ότι ο βασικός πυλώνας επικοινωνίας τους πρέπει να βρίσκεται σε ένα και μοναδικό μέσο που το κατέχει ένα social media μονοπώλιο…

Το facebook και το messenger πρώτα, άρχισαν να επανέρχονται περίπου στις 2 το πρωί ώρα Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να έχει αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία όλων των εφαρμογών, για όλο τον κόσμο.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζήτησε δημόσια συγγνώμη, αναγνωρίζοντας βασικά το εταιρικό πλήγμα για τους επαγγελματίες χρήστες (και όχι τόσο το διπλό προφίλ ΚωσταςΛενα πχ…), αλλά το πλήγμα ήταν ήδη μεγάλο.

Εκτός από το συμβολικό γεγονός ότι το Facebook ανακοίνωσε ότι έπεσε, μέσω… Twitter, το κάζο ήταν διαρκές και κρατάει ακόμα.

H επίσημη δικαιολογία ήταν «παρενέργειες στη διαδικτυακή υποδομή της εταιρίας, η οποία ρυθμίζει την κίνηση μεταξύ των data centers». Αν σας θυμίζει κάτι το «data center», ένα τέτοιο συμφώνησε η Περιφέρεια Ηπείρου να φτιάξει στις εταιρίες που «παρήγγειλαν» το πάρκο υψηλής τεχνολογίας, για παρόμοια χρήση (και όχι κάποια άλλη, μεγάλων επιστημονικών διαστάσεων).

Ωστόσο, η πτώση του κολοσσού έμοιαζε λίγο με την πιθανότητα να χαθεί ο ηλεκτρισμός για κάποιες ώρες, καθολικά. Μπορεί στην Ελλάδα η χρήση του facebook και των παραφυάδων του να περιορίζεται γενικά σε ινφλούενσερς με μακαρονάδες και παραλίες, καθώς και (ιδιαίτερα) στο messenger, ωστόσο η ευρεία χρήση (logging σε διάφορες υπηρεσίες, πληρωμές, smart devices) δεν είναι πολύ διαδεδομένη.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back