ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ευχολόγια καθαριότητας εν μέσω καύσωνα

Εικόνα του άρθρου Ευχολόγια καθαριότητας εν μέσω καύσωνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2023, 16:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, το προσωπικό της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Εργοταξίου «με συνεχείς παρεμβάσεις και αξιοποιώντας όλο τον διαθέσιμο εξοπλισμό προσπαθεί κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω του καύσωνα να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά προβλήματα που σχετίζονται με την καθαριότητα του Δήμου».

Σημειώνεται ότι τα «πολλαπλά προβλήματα» δεν είναι τωρινά και ότι η δημοτική αρχή δεν έχει να παρουσιάσει και κάποια ιδιαίτερα επιτυχημένη απόδοση. Δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό, δεν γίνονται μόνιμες προσλήψεις και απλά, οι συνθήκες καύσωνα είναι αυτές που επιτείνουν το πρόβλημα.

Χτες βράδυ, 20 προς 21 Ιουλίου, «έγινε μία μεγάλη παρέμβαση πλυσίματος των υπογειοποιημένων κάδων και των σημείων πέριξ αυτών» και με «τον εξοπλισμό της υπηρεσίας ξεκίνησε το πλύσιμο των κάδων το οποίο και θα συνεχιστεί».

Η υπηρεσία δηλαδή ανακοινώνει ως έκτακτη παρέμβαση κάτι που ο Δήμος θα έπρεπε να είχε εξασφαλίσει σε μόνιμη βάση. 

Κατά τα λοιπά, ο αντιδήμαρχος Αριστείδης Παππάς καλεί τους πολίτες στα αυτονόητα: Απόρριψη σκουπιδιών συγκεκριμένες ώρες, κλειστά καπάκια κάδων (κάτι που πρέπει να «δουλέψει» περισσότερο και η υπηρεσία, η οποία ήδη προσπαθεί πάνω από τις δυνατότητές της) και άλλα ακόμα πιο αυτονόητα:

Ότι για παράδειγμα δεν πρέπει να πετιούνται σε κάδους λάδια και εύφλεκτα υλικά και ότι πρέπει να διευκολύνεται η διέλευση των απορριματοφόρων, δηλαδή να μην καταλαμβάνονται στροφές και στενά σημεία από παρκαρισμένα κ.λπ.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πολίτες των Ιωαννίνων παίρνουμε κάκιστο βαθμό στην κοινωνική συμπεριφορά, σε ό,τι αφορά τα σκουπίδια και τώρα, εν μέσω ζέστης, η υπευθυνότητα είναι προαπαιτούμενη και συλλογική-όχι απλά ατομική. Η σχεδόν πλήρης απουσία προγραμματισμού ωστόσο, δημιουργεί την αυτοεκπληρούμενη προφητεία: κάδοι συγκεντρωμένοι κατά δεκάδες σχεδόν, σε κεντρικά σημεία της πόλης (πχ πλατεία Πάργης), πλήρης απουσία πάρκινγκ στον αστικό ιστό-κέντρο της πόλης…

Τέλος, το καλύτερο: Ο κ. Παππάς ζητάει από τους πολίτες «να μην συσσωρεύουν γύρω από τους κάδους κλαδιά και ογκώδη αντικείμενα, αλλά να τα απομακρύνουν μετά από συνεννόηση με την Διεύθυνση Καθαριότητας και Εργοταξίου».

Απόλυτα λογική έκκληση. Θα έπρεπε όμως ο Δήμος να έχει φροντίσει και για την αντίστοιχη υπηρεσία, η οποία στην πράξη, είναι οριακά ανύπαρκτη…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back