dodoni back
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη ή Ρωσία: Μοιρασμένοι οι Μολδαβοί

Εικόνα του άρθρου Ευρώπη ή Ρωσία: Μοιρασμένοι οι Μολδαβοί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/10/2024, 09:35
ΚΟΣΜΟΣ

Το δημοψήφισμα της Μολδαβίας σχετικά με το αν θα αλλάξει το σύνταγμά της και θα δεσμευτεί να ενταχθεί στην ΕΕ κρέμεται από μια κλωστή, με το «Όχι» και το «Ναι» να είναι στήθος με στήθος.

Στις 3:00 π.μ ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα, με καταμετρημένο το 97,66% των ψήφων, το 50% των Μολδαβών ψήφισε «ναι», σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στον ιστότοπο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Μολδαβίας, ένα αποτέλεσμα που λίγοι περίμεναν, καθώς αρκετές πρόσφατες έρευνες έδειχναν ότι το «Ναι» θα κέρδιζε άνετα.

Η εν ενεργεία φιλοευρωπαϊκή πρόεδρος Μάια Σάντου κατήγγειλε νωρίτερα το οριακό αποτέλεσμα ως προϊόν ξένης παρέμβασης στην πολιτική της Μολδαβίας.

Είπε ότι επρόκειτο για μια «άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της δημοκρατίας», αναφερόμενη στις ευρέως διαδεδομένες καταγγελίες ότι η Ρωσία πλήρωσε τους πολίτες για να ψηφίσουν με συγκεκριμένο τρόπο, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Εκτός από το δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος, οι Μολδαβοί ψήφισαν επίσης στις προεδρικές εκλογές της χώρας την Κυριακή.

Οι ψηφοφορίες θεωρήθηκαν βασικές δοκιμασίες για τη χώρα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιλογή μεταξύ της προώθησης της ένταξης στην ΕΕ ή της διατήρησης στενών δεσμών με τη Ρωσία.

Η Σάντου επικράτησε στον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά με πολύ μικρότερη διαφορά από την αναμενόμενη - 41% των ψήφων - και έτσι θα αντιμετωπίσει τώρα έναν δύσκολο δεύτερο γύρο στις αρχές Νοεμβρίου, στον οποίο οι αντίπαλοί της πιθανότατα θα ενωθούν εναντίον της.

Κατηγόρησε «εγκληματικές ομάδες» που συνεργάζονται με «ξένες δυνάμεις» και χρησιμοποιούν χρήματα, ψέματα και προπαγάνδα για να επηρεάσουν την ψηφοφορία.

Η Σάντου δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή της έχει «σαφείς αποδείξεις» ότι 300.000 ψήφοι εξαγοράστηκαν, κάτι που χαρακτήρισε «απάτη πρωτοφανούς κλίμακας».

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι εμπλέκεται στους ισχυρισμούς περί εξαγοράς ψήφων.

Η Μολδαβία βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με την ΕΕ για την ένταξή της. Αυτές οι ενταξιακές συνομιλίες θα συνεχιστούν παρά το αποτέλεσμα της Κυριακής, καθώς το δημοψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό.

Η ψηφοφορία, ωστόσο, υποτίθεται ότι θα καθιστούσε τη διαδικασία μη αναστρέψιμη. Αντ' αυτού, τώρα μοιάζει λίγο πιο επισφαλής.

Επειδή δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από τις μισές ψήφους, η Σάντου και ο δεύτερος επικρατέστερος, ο Αλεξάντρ Στογιάνογλου, ο οποίος υποστηρίζεται από το φιλορωσικό Κόμμα των Σοσιαλιστών, θα πάνε σε δεύτερο γύρο στις 3 Νοεμβρίου.

Ο Στογιάνογλου κέρδισε το 27%, ένα αποτέλεσμα που ήταν σημαντικά υψηλότερο από το αναμενόμενο.

Ο λαϊκιστής Ρενάτο Ουσάτιι ήρθε τρίτος, ακολουθούμενος από την πρώην κυβερνήτη της Γκαγκαουζίας Ιρίνα Βλα.

Εάν οι άλλοι υποψήφιοι ρίξουν την υποστήριξή τους στον Στογιάνογλου ενόψει του δεύτερου γύρου, ο Σάντου θα μπορούσε να διατρέξει τον πραγματικό κίνδυνο να μην επανεκλεγεί.

Mε πληροφορίες από BBC, Reuters, Φωτογραφία: Maia Sandu/Χ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3