Στο Μέτσοβο γιορτάζει φέτος η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μαλλιού η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο στις 9 Απριλίου σε μια διαφορετική χώρα της Ευρώπης υπό την αιγίδα του European Wool Exchange_EWE Foundation.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το EWE Foundation (https://www.ewe.network/) είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, που ιδρύθηκε στην Κύπρο, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό πολλών συλλογικοτήτων στην Ευρώπη, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την κυκλική οικονομία του μαλλιού, ώστε να ξαναβρεί το μαλλί τη θέση που του ανήκει ως πολύτιμο αγαθό για την κοινωνία, καθώς σήμερα θεωρείται οργανικό απόβλητο.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μαλλιού 2024, που φέρει τον τίτλο: «Οι νέοι δρόμοι του Μαλλιού προς ένα Βιώσιμο Μέλλον», θα υπάρξουν μια σειρά από δραστηριότητες στις 6, 7 και 9 Απριλίου στο Μέτσοβο, με επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι δραστηριότητες αφορούν in-situ εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους σε συνεργασία με το «The Pokari Project», χειροτέχνες και καλλιτέχνες από την Ευρώπη, εκθέσεις και μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με επίκεντρο το πρόβειο μαλλί και την επανεκτίμησή του στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Ανήμερα του εορτασμού, 9 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) μια σειρά από βίντεο σε ζωντανή μετάδοση (στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/@ewefoundation-europeanwool255) από φορείς όλης την Ευρώπης που ασχολούνται με το πρόβειο μαλλί με ειδικό αφιέρωμα στην Ελλάδα που φέτος είναι η διοργανώτρια χώρα.
«Η διεξαγωγή της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μαλλιού στην Ελλάδα μάς δίνει την δυνατότητα να αναδείξουμε τους ανθρώπους και τους φορείς, οι οποίοι από το παρελθόν μέχρι και σήμερα συμβάλλουν στην διάσωση της παράδοσης και της ανάδειξης του πρόβειου μαλλιού σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός του εορτασμού είναι να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά και τη δυναμική του ντόπιου μαλλιού το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη βιώσιμων βιομηχανιών. Το μαλλί μπορεί και πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του στην οικονομία και την ευημερία της Ευρώπης» αναφέρουν οι διοργανωτές.
Και οι οποίοι είναι: η Περιφέρεια Ηπείρου, το Ίδρυμα «Εγνατία Ηπείρου», ο Φυσιολατρικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μετσόβου «Αμίντζιου» και το Οικομουσείο Ζαγορίου που εκπροσωπεί στην Ελλάδα το European Wool Exchange_EWE Foundation.
Για περισσότερες πληροφορίες και για το πρόγραμμα εδώ.