ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ευρωεκλογές: Η πρώτη δημοσκόπηση

Εικόνα του άρθρου Ευρωεκλογές: Η πρώτη δημοσκόπηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/02/2019, 00:00
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουν την πλειοψηφία της Ευρωβουλής, σύμφωνα με την πρώτη πρόβλεψη της σύνθεσής της μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, που δημοσίευσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατανομή των εδρών της επόμενης (9ης) νομοθετικής περιόδου της Ευρωβουλής, βασίζεται σε εθνικές δημοσκοπήσεις που συγκεντρώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2019 και συνδυάστηκαν από την Κantar Public. 

Με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει λιγότερους ευρωβουλευτές (705) από το απερχόμενο (751) και η επόμενη σύνθεσή του αναμένεται να αντικατοπτρίζει ένα πολιτικό τοπίο πιο κατακερματισμένο από ποτέ.

Προβολή των προτιμήσεων των ψηφοφόρων στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ επί των εδρών του ΕΚ


Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) αναμένεται να εξασφαλίσει στις ευρωεκλογές του Μαΐου 183 έδρες, ή ποσοστό 26%, έναντι 29% που είναι σήμερα.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες προβλέπεται να πάρουν 135 έδρες, ή ποσοστό 19%, έναντι 25% που είναι σήμερα. Η σημαντική αυτή πτώση οφείλεται, εν μέρει, στην απώλεια των βρετανικών εδρών μετά το Brexit.

Σημαντική πτώση αναμένεται να καταγράψουν και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) από ποσοστό 10% σήμερα σε ποσοστό 7% (ή 51 έδρες), με αποτέλεσμα να πέσουν από την τρίτη στην πέμπτη θέση. Η μείωση αυτή οφείλεται στην αποχώρηση του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, μετά το Brexit.

Εξάλλου, άνοδο αναμένεται να καταγράψει το Κόμμα των Φιλελευθέρων (ALDE), εάν και εφόσον συμμετάσχει σε αυτό το κίνημα En Marche του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Σε αυτήν την περίπτωση, οι Φιλελεύθεροι προβλέπεται να εξασφαλίσουν 93 έδρες, ή ποσοστό 11%, έναντι 9% που έχουν σήμερα και να καταστούν ο τρίτος μεγαλύτερος συνασπισμός της ευρωβουλής.

Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE/NGL) αναμένεται να παραμείνει σταθερή σε ποσοστό 7% ή 46 έδρες.

Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα προβλέπεται να σημειώσει μικρή πτώση από το 7% στο 6% με 45 έδρες.


Το μεγαλύτερο κόμμα

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μεγαλύτερο κόμμα της ευρωβουλής αναμένεται να παραμείνει η γερμανική Χριστιανοδημοκρατική - Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU), υπό την ηγεσία την ηγεσία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, με 29 έδρες. Αναμένεται να ακολουθήσει με 27 έδρες (21 επιπλέον έδρες σε σχέση με σήμερα), το ιταλικό ακροδεξιό κόμμα, Λέγκα, του Ματέο Σαλβίνι που συγκυβερνά με το ιταλικό κίνημα Πέντε Αστέρια. 

Στα ακροδεξιά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται να προστεθούν 21 έδρες από το γαλλικό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν (6 πρόσθετες έδρες σε σχέση με σήμερα) και 11 έδρες από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Άνοδο αναμένεται να καταγράψει και το ιταλικό κίνημα Πέντε Αστέρων που βρίσκεται στη σημερινή ιταλική κυβέρνηση, με 22 έδρες από 14 που έχει σήμερα, αν και παραμένει ασαφές σε ποια ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ενταχθεί. 

Ερωτηματικά υπάρχουν και για το πού θα πάνε οι περίπου 22 έδρες που προβλέπεται να εξασφαλίσει το ευρωσκεπτικιστικό πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη.

Οι σημαντικότερες εκλογές

Όπως σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι πρώτες άμεσες ευρωπαϊκές εκλογές πραγματοποιήθηκαν πριν 40 χρόνια, στις 12 Ιουνίου 1979. Οι φετινές εκλογές θα είναι οι σημαντικότερες στην ιστορία του ΕΚ, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική ατμόσφαιρα, τη διαφαινόμενη αποχώρηση της Βρετανίας και τις μεγάλης κλίμακας πολιτικές και διασυνοριακές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν στις 23 - 26 Μαΐου για να αποφασίσουν για το μέλλον της Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3