Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ευρωβαρόμετρο: Το 76% των Ελλήνων πιστεύει ότι η φωνή τους δεν… μετράει

Εικόνα του άρθρου Ευρωβαρόμετρο: Το 76% των Ελλήνων πιστεύει ότι η φωνή τους δεν… μετράει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/10/2017, 17:49
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι μισοί περίπου Έλληνες (48%) θεωρούν πως η χώρα συνολικά κέρδισε από την συμμετοχή στην ΕΕ, σε σχέση με 64% για το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών. Ενώ το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 4% τον τελευταίο χρόνο, το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν πως δεν ωφελήθηκε (46%) σημείωσε αύξηση κατά 6%, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι τομείς που οι Έλληνες πιστεύουν πως η χώρα ωφελήθηκε περισσότερο είναι η ειρήνη και η ενίσχυση της ασφάλειας (49%), η ισχυρότερη διεθνής παρουσία (42%) και η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, τομείς στους οποίους οι θετικές γνώμες υπερτερούν κατά πολύ του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Βελτίωση κατά 4% στις θετικές γνώμες για την συμμετοχή της Ελλάδος στην ΕΕ σε σχέση με την έρευνα του Μαρτίου 2017, αλλά με 38% θετικές γνώμες υπολείπεται σημαντικά με το 57% στο σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών. Μεγάλη πάντως υποχώρηση 11% στις αρνητικές γνώμες στην Ελλάδα, σε σύγκριση με 2% υποχώρηση στο σύνολο.

Αντιθέτως, ενώ το 36% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρούν πως η Ένωση συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 23%.

Οι περισσότεροι Έλληνες αισθάνονται πως η φωνή τους δεν μετράει ούτε στην ΕΕ (76%), ούτε στην πατρίδα τους (75%). Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούν πως η φωνή τους μετράει στην ΕΕ αυξήθηκε από τον Μάρτιο κατά 5% (με αντίστοιχη μείωση κατά 8% των Ελλήνων που πιστεύουν πως δεν μετράει), ενώ στάσιμο έμεινε το ποσοστό που πιστεύει πως η φωνή τους δεν μετράει στην Ελλάδα.

Ενώ μόλις το 27% των Ελλήνων έχει θετική γνώμη για την εικόνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 53% θέλει να διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο. Το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν θετική γνώμη για το ΕΚ αυξήθηκε κατά 10% από τον Μάρτιο του 2017.


ΑΝΕΡΓΙΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ

Οι Έλληνες ζητούν από την ΕΕ να τους προστατεύσει κατά προτεραιότητα από την ανεργία (83%), την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό (75%) και την ανεξέλεγκτη μετανάστευση (50%), ενώ προκρίνουν ως προτεραιότητες την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων (59%), της ευημερίας (54%), των συντάξεων (49%) και των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών (44%).

Οι Έλληνες επιθυμούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων (67%) και της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (57%) και να διευκολύνει νέους τρόπους για την προώθηση της οικονομίας και της ανάπτυξης (36%).

Τέλος, για τους Έλληνες οι αξίες που κατά προτεραιότητα πρέπει να υπερασπισθεί το ΕΚ είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (64%), η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ (52%) και η αλληλεγγύη της ΕΕ με τις φτωχές χώρες του κόσμου (30%).

Στοιχεία για την έρευνα: Στην έρευνα του Parlemeter 2017 πήραν μέρος μέσω προσωπικής συνέντευξης 27,881 Ευρωπαίοι, ηλικίας άνω των 15, από τα 28 κράτη μέλη, από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2017.

Αναλυτικά τα στοιχεία για την Ελλάδα μπορείτε να τα δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: parlemeter_2017_el_el.pdf

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back