ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια, 7η μέρα…

Εικόνα του άρθρου Εύβοια, 7η μέρα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/08/2021, 12:50
ΕΛΛΑΔΑ

Η Βόρεια Εύβοια συνεχίζει να βρίσκεται σε πύρινο κλοιό για έβδομη μέρα. Δεκάδες και επικίνδυνες ήταν oι αναζωπυρώσεις που υπήρξαν κατά τη νύχτα. Όλες οι δυνάμεις, με τη βοήθεια και μηχανημάτων, κλήθηκαν να δώσουν λύσεις ακόμα και σε μικρές αναζωπυρώσεις που γίνονταν πύρινα μέτωπα και απειλούσαν χωριά.

Περιφερειακά από το Πευκί, λίγα μέτρα από τα σπίτια στο Αρτεμίσιο και το Καστρί, δόθηκαν πολλές μάχες όταν οι φλόγες πλησίασαν τα χωριά. Στις Γούβες ολονυκτία ήταν η μάχη όταν οι φλόγες απειλούσαν να κάψουν το χωριό… Πυροσβέστες και κάτοικοι δημιουργούσαν όλη τη νύχτα αντιπυρικές ζώνες.

Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι τα δύο χωριά που δείχνουν να μπαίνουν στις προτεραιότητες των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Από χτες και μέχρι το πρωί πάνω από 200 Ουκρανοί και Ρουμάνοι πυροσβέστες, που έφτασαν σε βοήθεια με το δικό τους εξοπλισμό, έδωσαν μία πραγματική μάχη στα χωριά Τρούπι, Καλύβια, και Σπαθάρι μαζί με εθελοντές και μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων και με τη βοήθεια εναέριων μέσων, και οι φλόγες δεν πέρασαν.

Ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη με πυκνό καπνό δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο καπνός «ταξιδεύει» χιλιόμετρα δυτικά έχοντας καλύψει πλήρως από χθες την Ανατολική Φθιώτιδα αλλά και τη Λαμία φτάνοντας μέχρι το Βελούχι. Σήμερα το πρωί στη Λαμία η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα 300 μέτρα.

Επίσης οι μεγάλες βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ έχουν δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα. Οι περισσότερες περιοχές της Β. Εύβοιας πέρασαν τη νύχτα χωρίς ρεύμα. Παράλληλα παρατηρείται πρόβλημα στον εφοδιασμό της περιοχής με καύσιμα καθώς δεν είναι δυνατή η κυκλοφορία βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων. Τα όποια αποθέματα είχαν τα πρατήρια έχουν ήδη τελειώσει και πλέον η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται προβληματική.

Στα άλλα μέτωπα, σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στην Ανατολική Μάνη της Λακωνίας, με το κύριο μέτωπο να καίει στην ορεινή και δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας. Στην Ηλεία, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα. Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην περιοχή, αποτελούνται από 291 πυροσβέστες με 100 οχήματα και 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 34 πυροσβέστες με 13 οχήματα από τη Τσεχία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Φωτό: Κώστας Τσιρώνης ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back