Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ευαγγέλιο του στιχουργικού πολέμου

Εικόνα του άρθρου Το ευαγγέλιο του στιχουργικού πολέμου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/08/2020, 17:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To 1982, όλο το ραπ του κόσμου ζούσε στους δίσκους του Γκιλ Σκοτ-Χέρον και γενικά, στη Νέα Υόρκη. Το παραπάνω αξίωμα στέκει και δεν στέκει, ωστόσο σίγουρα, στη Δυτική Ακτή, τα πράγματα καθορίστηκαν όταν κυκλοφόρησε το Straight Outta Compton, των NWA, ήτοι Niggaz With Attitude.

Πέντε αληθινά ζόρικοι τύποι, τους οποίους συγκέντρωσε ο Έρικ Λιν Ράιτ, κατά κόσμο Easy-E, κυκλοφόρησαν το 1988, στις 8 του Αυγούστου.

Ο Easy-E, μαζί με ερίτιμες συμμετοχές τότε gangstas, νυν ζάπλουτων ηθοποιών και εταιρικών στελεχών, όπως ο Ice Cube, ο Dr Dre, ο Arabian Prince, o MC Ren και ο DJ Yella, δεν «τάραξαν τα νερά» της μουσικής βιομηχανίας απλά, αλλά δημιούργησαν μια νέα τάση, αμφιλεγόμενη, μεσ’ στον τσαμπουκά και την αντισυμβατικότητα.

Το SoC ήταν (και παραμένει) μια βραδυφλεγής βόμβα για όποιον-α το ακούει για πρώτη φορά.

Μουσικά, οι NWA φρόντισαν να βάλουν στο τσουκάλι μπόλικο Τζέιμς Μπράουν και Τζωρτζ Κλίντον, αλλά και Beastie Boys, Steve Miller Band (!) και φυσικά, τους πατριάρχες του στιχουργικού πολέμου, τους Public Enemy.

Το αποτέλεσμα ήταν βαρύγδουπο και κάπως ανισόρροπο, σε ό,τι τουλάχιστον αφορά την τεράστια αναγνώριση του άλμπουμ. Οι στίχοι και η θεματική, που εκφράζονται άριστα από το «Fuck tha Police», το οποίο ακούγεται φέτος από άκρη σε άκρη στις ΗΠΑ ξανά, υποσκελίζουν τη μουσική αξία του δίσκου που είναι επίσης μεγάλη και καινοτόμα. Οι NWA είναι πιο funky από τους Public Enemy και λιγότερο γυμνασιακοί από τους (τότε) Beastie Boys.

Επίσης, είναι ζόρικοι.

Στα διάφορα επακόλουθα του άλμπουμ, ήταν και ένα γράμμα που έστειλε ένας υποδιευθυντής του FBI στη δισκογραφική του Easy-E, συμβουλεύοντας τη μπάντα για τους επιθετικούς προς τις αρχές στίχους της.

Οι NWA κράτησαν μια πενταετία περίπου μαζί. Οι περσόνες τους ήταν έτσι και αλλιώς πολύ ογκώδεις για να χωρέσουν σε ένα συγκρότημα. Ο Easy-E πέθανε το 1995, ενώ είχε διαγνωστεί θετικός στον HIV λίγο καιρό πριν.

Το Straight Outta Compton, παραμένει όντως επικίνδυνο, 32 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του.



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
nwa / hiphop / soc
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3