Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Expanse: Μια πλανητική διαλεκτική ανάλυση

Εικόνα του άρθρου Expanse: Μια πλανητική διαλεκτική ανάλυση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2018, 19:52
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Από την εποχή που το Star Trek πήγε το ταξίδι και την εκλαϊκευμένη φυσική ένα γαλαξία παραπέρα, έχουν περάσει αρκετές καλές, κακές και μέτριες εφαρμογές της διαπλανητικής επιβίωσης και του αγνώστου, στην τηλεόραση και το σινεμά. Σήμερα όμως, η καλύτερη διαστημική σειρά είναι το Expanse, το οποίο έχει κάνει τον πρώτο του κύκλο σε δύο μέρη και περιμένουμε να εμφανιστεί ξανά, στο SyFy/Netflix. Το Expanse είναι η ιστορία ενός διαστημικού σκάφους και του πληρώματός του, που έχουν μπλέξει σε μια διαπλανητική πολιτική συνωμοσία. Η έννοια του «εξωγήινου» στο Expanse δεν υφίσταται, καθότι όλοι είναι άνθρωποι. Ωστόσο, είναι χωρισμένοι με πιο αδιόρατα σύνορα από ένα βουνό ή ένα ποτάμι και η αναλογία με την ψυχροπολεμική περίοδο της Γης είναι ολοφάνερη.

Από τη μια η Γη και από την άλλη ο Άρης, ουσιαστικά διατηρούν τα δύο άκρα της «ισορροπίας του τρόμου», παραπέμποντας στη διαπάλη ΗΠΑ-ΕΣΣΔ μέχρι το ’89. Άσπονδοι εχθροί τα δύο συστήματα, το ένα παλιό και το άλλο νέο που προσπαθεί να φτιάξει νέους όρους επιβίωσης. Ο τρόπος που αναπαρίστανται και τα δύο, περιγράφει μια «υποκριτική δημοκρατία», αυτή της Γης, με την εξουσία να διαπλέκεται παντού και με τα πάντα και μια «οραματική απολυταρχία» του Άρη, που κριτικάρει σκληρά τη γήινη τρυφηλότητα.

Στη μέση, είναι το διαπλανητικό προλεταριάτο: Η «Ζώνη» είναι οι κακόφημοι πλανήτες όπου οι εργαζόμενοι στα λατομεία (κυρίως), προσπαθούν να επιβιώσουν κόντρα σε φυσικά και πολιτικά φαινόμενα, εκμεταλλευόμενοι τις αντιθέσεις των δύο βασικών στρατοπέδων. Και για να συμπληρωθούν οι συμβολισμοί, η πιο ισχυρή τους πολιτική εκπροσώπηση έχει σύμβολο ένα αναρχικό αλφάδι.

Όλα λοιπόν τα κάνουν οι άνθρωποι που ξαναχωρίζονται από σύνορα και τάξεις και κάνουν ό,τι έκαναν στο πιο πρόσφατο κομμάτι της ιστορίας τους. Και πριν σχηματιστεί η ερώτηση «καλά, εξωγήινοι δεν υπάρχουν;»,  οι απαντήσεις «ζυμώνονται» ακόμα.

Το Expanse δεν είναι μόνο σειρά. Είναι και σειρά βιβλίων που οριακά κοντεύει να κατακτήσει τον τίτλο του «διαστημικού Game of Thrones». Από το 2011 έχουν εκδοθεί επτά νουβέλες (όχι σαν τον Τζορτζ Μάρτιν που βγάζει βιβλίο κάθε δεκαετία…) και ήδη, έχουν κερδίσει βραβεία όπως το Hugο. Ο κόσμος του Expanse διαθέτει πλέον το καταδικό του wiki, γιατί οι οπαδοί όλο και πληθαίνουν.

Την τηλεοπτική μεταφορά την ανέλαβε το δίδυμο που μέχρι τούδε δημιούργησε το συζητήσιμο Children of Men, το πρώτο Iron Man, καθώς επίσης και το (εξαιρετικά θεοπάλαβο) Cowboys& Aliens.

Η σειρά μπαίνει μέσα στο 2018 στην τρίτη της σεζόν, χωρίς ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία πρεμιέρας. Ωστόσο, τα ερωτήματα είναι ήδη πάρα πολλά για το «Ροσινάντε» και το πλήρωμά του…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back