ΚΟΣΜΟΣ

Exit poll: Νίκη Μέι χωρίς αυτοδυναμία

Εικόνα του άρθρου Exit poll: Νίκη Μέι χωρίς αυτοδυναμία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2017, 03:32
ΚΟΣΜΟΣ

Νίκη του Συντηρητικού Κόμματος της Τερέζα Μέι, χωρίς να εξασφαλίζεται αυτοδυναμία, δίνει το πρώτο exit poll των τριών μεγαλύτερων τηλεοπτικών σταθμών της Μ. Βρετανίας. 

Σε σύνολο 650 εδρών και ενώ για την αυτοδυναμία χρειάζονται 326, οι Συντηρητικοί φέρονται να λαμβάνουν 314, οι Εργατικοί 266, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα 34 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 14.

Τα αποτελέσματα του exit poll:

  • Συντηρητικό Κόμμα (Κεντροδεξιά): 314 έδρες
  • Εργατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά): 266 έδρε
  • Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (Σκωτσέζικος Εθνικισμός - Κεντροαριστερά): 34 έδρες
  • Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Κέντρο): 14 έδρες
  • Plaid Cymru 3
  • Πράσινοι 1
  • Λοιποί 18

Σύμφωνα με το Euronews προκειμένου να προκύψει μια πλειοψηφική κυβέρνηση, το μεγαλύτερο κόμμα πρέπει θεωρητικά να κερδίσει τουλάχιστον 326 έδρες από τις 650 περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρακτικά, το όριο για την πλειοψηφία είναι περίπου 323, καθώς το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν δεν καταλαμβάνει στο κοινοβούλιο του Λονδίνου τις έδρες που κερδίζει στη Βόρεια Ιρλανδία.
Η αδυναμία να εξασφαλιστεί μια ξεκάθαρη πλειοψηφία για τους Συντηρητικούς θα έχει ως αποτέλεσμα η Μέι και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να προσπαθήσουν να βρουν εταίρους για να στηρίξουν μια νέα κυβέρνηση.
Ως απερχόμενη πρωθυπουργός, η Μέι έχει το δικαίωμα να κάνει την πρώτη προσπάθεια για τον σχηματισμό συνασπισμού, αλλά και η σκληρή της στάση για το Brexit («Το να μην υπάρξει συμφωνία είναι καλύτερο από το να έχουμε μια κακή συμφωνία») πιθανόν να καταστήσει την εύρεση του κατάλληλου εταίρου δύσκολη.
Μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, η Μέι και οι υπουργοί της διατηρούν τις θέσεις τους και νομικά τις εξουσίες τους για να λειτουργούν εξ ονόματος της χώρας, αν και αναμένεται να αποφύγουν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις.


Το Reuters με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί εκτιμά ότι οι Συντηρητικοί δεν πρόκειται να έχουν απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η βουλευτής των Συντηρητικών, Άνα Σόμπρι δήλωσε ότι η Τερέζα Μέι θα πρέπει να σκεφτεί τη θέση της έπειτα από μια «φριχτή» προεκλογική εκστρατεία. «Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, είναι μια καταπληκτική και πολύ ταλαντούχα γυναίκα και δεν αποφεύγει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, όμως τώρα πρέπει προφανώς να σκεφτεί τη θέση της», είπε μιλώντας στο BBC.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί μετά την επίδοση του Συντηρητικού Κόμματος στις βρετανικές εκλογές.

«Είμαι υπερήφανος για το αποψινό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι ψηφίζουν για την ελπίδα και γυρίζουν την πλάτη στην λιτότητα», δήλωσε ο Κόρμπιν.

Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές μεγάλου αριθμού ανθρώπων που δεν είχαν ψηφίσει μέχρι σήμερα δείχνει αποφασιστικότητα για κάτι διαφορετικό, πρόσθεσε.


Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο τα βασικότερα συμπεράσματα των βρετανικό εκλογών συνοψίζονται στα εξής: Αδυναμία της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι να ενισχύσει το κόμμα της, «δικαίωση» του επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, σημαντικές απώλειες του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), «εξαφάνιση» του UKIP από το βρετανικό κοινοβούλιο και αβεβαιότητα για το Brexit.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back