Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Έχετε κινητό; Ίσως να έχετε κι έναν μικρό σεισμογράφο

Εικόνα του άρθρου Έχετε κινητό; Ίσως να έχετε κι έναν μικρό σεισμογράφο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/12/2016, 21:47
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η εφαρμογή λέγεται «My Shake», δημιουργήθηκε από Αμερικανούς σεισμολόγους και το ποσοστό επιτυχίας στη ανίχνευση σεισμών αναφέρουν ότι φτάνει στο 93%.

Η εφαρμογή, που είναι δωρεάν για κατέβασμα από το κατάστημα Google Play, μπορεί να ανιχνεύσει σεισμούς μεγέθους τουλάχιστον πέντε βαθμών, οι οποίοι λαμβάνουν χώρα σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το τηλέφωνο. 


Για την πρόβλεψη χρησιμοποιεί τον αισθητήρα επιτάχυνσης του τηλεφώνου και μπορεί να «καταλάβει» τον σεισμό μερικά δευτερόλεπτα προτού τα σεισμικά κύματα φθάσουν εκεί που βρίσκεται ο χρήστης. Αμέσως ενεργοποιεί το GPS για να στείλει στο κέντρο συντονισμού τις γεωγραφικές συντεταγμένες του τηλεφώνου. 

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή σεισμολογίας Ρίτσαρντ Άλεν, πρόεδρο του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, ακόμη και μερικά δευτερόλεπτα έγκαιρης προειδοποίησης στην περίπτωση σεισμού, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. 

Αν τουλάχιστον τέσσερα τηλέφωνα ανιχνεύσουν σεισμικό «τρέμουλο» και ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε πάνω από το 60% των υπαρχόντων τηλεφώνων σε μία ακτίνα δέκα χιλιομέτρων, τότε το λογισμικό αυτόματα επιβεβαιώνει την ύπαρξη σεισμού. Χρειάζονται όμως τουλάχιστον 300 κινητά τηλέφωνα σε μια περιοχή έκτασης 110 επί 110 χιλιομέτρων για να υπολογισθεί η ένταση και το επίκεντρο του σεισμού. 

Η εφαρμογή διατίθεται αρχικά μόνο σε συσκευές Android, αλλά σύντομα θα ακολουθήσει και εφαρμογή για iPhone και είναι ένα πρώτο πείραμα μεγάλης κλίμακας, ώστε οι επιστήμονες να συλλέξουν χιλιάδες δεδομένα από κινητά τηλέφωνα. Προς το παρόν, δεν θα εκδίδουν προειδοποιήσεις για σεισμό. 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances και τελικός στόχος είναι να ενσωματωθεί η εφαρμογή ανίχνευσης σεισμών στο λειτουργικό σύστημα των τηλεφώνων, έτσι ώστε όλες οι συσκευές εκ των πραγμάτων να είναι κινητοί σεισμογράφοι.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back