ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εurogroup: Τον Ιούνιο τα σπουδαία

Εικόνα του άρθρου Εurogroup: Τον Ιούνιο τα σπουδαία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/05/2018, 01:49
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τo Εurogroup του Ιουνίου θα λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα» δήλωσε ο πρόεδρός του, Μάριο Σεντένο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες. 

Όπως ανέφερε, στη σημερινή συνεδρίαση επικυρώθηκε η τεχνική συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών για την τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι όταν υπάρχει «αμοιβαία εμπιστοσύνη» και «κυριότητα των μεταρρυθμίσεων» είναι δυνατή η εύρεση «συμβιβασμών». 

Αναφορικά με το θέμα του χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αντάλλαξαν απόψεις για το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης που θα εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε η εντολή στους θεσμούς να προετοιμάσουν μια τελική έκθεση ανάλυσης βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας (DSA) και στους εκπροσώπους των υπουργείων οικονομικών (EWG) να ολοκληρώσουν την τεχνική εργασία σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΝΤ

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σύντομα, δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα λήγει. Πρόσθεσε, ότι σε αυτό το στάδιο, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα του χρέους και ότι όλες οι πλευρές έχουν τη βούληση να διασφαλίσουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα είναι επιτυχής. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές.

ΠΙΕΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

«Ενθαρρυντική είναι η αποφασιστικότητα των συμμετεχόντων για να φτάσουμε σε συμφωνία στις 21 Ιουνίου σε όλα τα θέματα που είναι απαραίτητα για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο», επεσήμανε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί (στη φωτογραφία αριστερά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεξιά). 

Εξάλλου, επανέλαβε ότι η Επιτροπή εργάζεται και για τον προσδιορισμό του πλαισίου της επιτήρησης μετά την 20η Αυγούστου που «δεν πρέπει να θεωρείται ως ένα τέταρτο πρόγραμμα».


ΚΛΑΟΥΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι σήμερα έγινε μια «καλή» συζήτηση για το θέμα του χρέους, σημειώνοντας ότι η «δουλειά» θα εντατικοποιηθεί. 

Ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε επίσης ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας της τέταρτης αξιολόγησης ανοίγει το δρόμο για την τελευταία εκταμίευση δανείων του προγράμματος προς την Ελλάδα. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι εκκρεμεί η δόση ύψους 1 δισ. ευρώ , η οποία συνδέεται με τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η οποία είναι διαθέσιμη ως τα μέσα Ιουνίου.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ESM εργάζεται για την τελική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το πλαίσιο της μελλοντικής επιτήρησης και επεσήμανε ότι «από την πλευρά της Ελλάδας το μόνο που χρειάζεται είναι η εφαρμογή» των συμφωνηθέντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφίες: ©European Union


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back