ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Στο τραπέζι το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Εικόνα του άρθρου Eurogroup: Στο τραπέζι το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/10/2017, 13:36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και η  μετεξέλιξή του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείου θα συζητήσουν σήμερα στο στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup. 

Το περασμένο Σάββατο η Άγγελα Μέρκελ στην ομιλία της στο συνέδριο της κομματικής νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών στη Δρέσδη, τόνισε ότι στηρίζει τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι το Βερολίνο δεν θα συναινέσει στη λεγόμενη «κοινοτικοποίηση» χρεών. 

Αναφερόμενο στις προτάσεις, με τις οποίες ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει στο τελευταίο του Eurogroup, το περιοδικό Der Spiegel, επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου που προβλέπει τη σύσταση, από κοινού με το Παρίσι, ενός πανίσχυρου Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. 

Στα σχέδια του Β. Σόιμπλε περιλαμβάνεται και η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε επαπειλούμενη χρεοκοπία χώρας-μέλους της ευρωζώνης, μια πρόταση με την οποία δεν μπορεί να συμφιλιωθεί το Παρίσι. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προκρίνει ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα δρα προληπτικά σε περίπτωση που μια χώρα δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει στο χρέος της. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι το μελλοντικό Ταμείο θα ελέγχει την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, παραγκωνίζοντας την Κομισιόν.


ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στο περιθώριο του συμβουλίου, αναμένεται να συζητηθεί τόσο η πορεία υλοποίησης των 95 προαπαιτούμενων, όσο και η πρόοδος επί της πληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Και στα δύο μέτωπα υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία για κάλυψη της απόστασης τις επόμενες εβδομάδες.

Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα στοιχεία Αυγούστου σήμαναν καμπανάκια κινδύνου καθυστερήσεων στην εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ, το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την οποία εκπνέει στο τέλος Οκτωβρίου. Η τάση διόγκωσης, αντί για μείωσης, των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρείται να ανατραπεί με εμβόλιμες εκκαθαρίσεις εκκρεμών συντάξεων και επίσπευση των πληρωμών ληξιπρόθεσμων επιστροφών φόρου.

Αν τα στοιχεία τα οποία θα αποστείλει προς τις 20 Οκτωβρίου το Υπουργείο Οικονομικών στον ESM συνεχίζουν να δείχνουν υστέρηση έναντι του στόχου μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 1,2 δισ. ευρώ, η δόση σύμφωνα με αρμόδιες πηγές δεν θα χαθεί αλλά η εκταμίευσή της θα απαιτήσει νέα έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στον ESM.

Με αργούς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί περίπου 15 προαπαιτούμενα από τη λίστα των 95 παραδοτέων έως τον Δεκέμβριο. Ο σχεδιασμός προβλέπει υλοποίηση επιπλέον 15 έως το τέλος Οκτωβρίου, 50 μέσα στον Νοέμβριο και κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων με νομοσχέδιο στις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως το τελευταίο Eurogroup του έτους στις 4 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΕΡΤ, Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back