ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Οι προσδοκίες και οι διαφωνίες για το χρέος

Εικόνα του άρθρου Eurogroup: Οι προσδοκίες και οι διαφωνίες για το χρέος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2017, 13:40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα το απόγευμα ξεκινά τις εργασίες του το Eurogroup όπου θα εξεταστεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει μια συνολική πολιτική συμφωνία.

Νωρίτερα, το μεσημέρι θα προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου θα κατατεθεί προς επικύρωση η έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και θα γίνει μια τελική προετοιμασία, σε τεχνικό επίπεδο, σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν το χρέος.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας η επίτευξη συμφωνίας εξακολουθεί να προσκρούει στις διαφωνίες Βερολίνου και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Έτσι θεωρείται πιθανό, εάν δεν επιτευχθεί οριστική συμφωνία σήμερα, να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup πριν την προγραμματισμένη της 15ης Ιουνίου.

Το ΔΝΤ έχει θέσει επανειλημμένα και με επιτακτικό τρόπο το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, ζητώντας συμφωνία για να μπορέσει το Ταμείο να λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία μείωση του ελληνικού χρέους». Τα επιχειρήματα του Βερολίνου στο Eurogroup θα επικεντρωθούν στο να καταδείξει ότι τα εκτιμώμενα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας καθιστούν μη αναγκαίες τις γενναίες παρεμβάσεις στο χρέος.

Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται «πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία» για το ελληνικό χρέος, εκτίμησε χθες ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. «Αν δεν είναι τη Δευτέρα, θα επιτευχθεί εντός των επόμενων εβδομάδων», είπε ο Γάλλος Επίτροπος. «Η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της. Ελπίζω ότι τώρα εμείς οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουμε επίσης τις ευθύνες μας», είπε ο Μοσκοβισί.

Συγκεκριμένη δέσμευση της ευρωζώνης ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα ζήτησε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ασκώντας εμμέσως κριτική στην σκληρή θέση Σόιμπλε. 

«Στην Ελλάδα έχει δοθεί η υπόσχεση ξανά και ξανά για ελάφρυνση του χρέους, αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις», είπε ο Γκάμπριελ στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. «Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας», τόνισε, προσθέτοντας, «Αυτό δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της γερμανικής αντίστασης. Η πολιτική πολιορκία πρέπει να αρθεί», κατέληξε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back