ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: 6,7 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις

Εικόνα του άρθρου Eurogroup: 6,7 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/01/2018, 13:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα τέλη Φεβρουαρίου θα γίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσης μετά το πράσινο φως που έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο χθεσινό Eurogroup, ενώ παράλληλα ξεκινούν οι τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Το ύψος της δόσης καθορίστηκε στα 6,7 δισ. ευρώ και θα δοθεί σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη υποδόση ανέρχεται σε 5,7 δισ. ευρώ και θα κατανεμηθεί ως εξής: 3,3 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, 1,9 δισ. ευρώ για τη σύσταση αποθεματικού ασφαλείας εν όψει της εξόδου για δανεισμό μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο, και 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. 

Η δεύτερη υποδόση ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, θα δοθεί μετά τον Απρίλιο και θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στην ανακοίνωση του Εurogroup εκφράζεται η ικανοποίηση για την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνημένων προαπαιτούμενων δράσεων για την τρίτη αξιολόγηση. 

Το Εurogroup καλεί, τέλος, τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, ενώ αναθέτει στο EWG την επαλήθευση της πλήρους εφαρμογής των εκκρεμών προγενέστερων δράσεων βάσει αξιολόγησης από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Αυτό θα περιλαμβάνει αξιολόγηση για να επιβεβαιωθεί ότι εξασφαλίζεται συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών, καθώς και η ολοκλήρωση κυβερνητικών εκκρεμών δράσεων στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Φωτογραφία: © European Union

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back