ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εταιρίες και υποθέσεις για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας

Εικόνα του άρθρου Εταιρίες και υποθέσεις για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/04/2024, 13:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πολλοστό επεισόδιο στο έργο «Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας» εκτυλίχθηκε στην περιφερειακή επιτροπή της Δευτέρας, 22 Απριλίου.

Εν τάχει, η Περιφέρεια Ηπείρου θα προσπαθήσει να προχωρήσει το έργο, ποντάροντας σε «θετική έκβαση υποθέσεων» σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρίας ΓΕΡΑΞ ΙΚΕ να υλοποιήσει το έργο.

Όχι μόνη της, ενδεχομένως, καθώς το μετοχικό της κεφάλαιο (5.000 ευρώ) δεν προοιωνίζει μια τέτοια δυνατότητα, αλλά με τις προϋποθέσεις ότι θα καλύψει από μόνη ή από κοινού, τις προϋποθέσεις που βάζει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Δηλαδή, το έργο θα προχωρήσει με διαδικασία ανάθεσης, αφού ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, με «στόχευση» στην εταιρία που εκδήλωσε εξωδιαγωνιστικό ενδιαφέρον, με επιστολή προς την Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο Βαγγέλης Σακκάς, προϊστάμενος Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία προβλέπεται από το νόμο, αλλά και ότι θα προχωρήσει εφόσον οι ενδιαφερόμενοι καλύψουν τους όρους. Είπε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να μας αποδείξουν ότι έχουν την οικονομική επιφάνεια και την κατασκευαστική εμπειρία και ικανότητα» και πως «αν δεν μας αρέσει αυτό που θα έρθει, μπορούμε να υπαναχωρήσουμε αζημίως».

Το θέμα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι όμως μόνο νομικό το ζήτημα, αλλά ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος. Το πάρκο έχει έτσι και αλλιώς εκφύγει των αρχικών περιγραφών και σκοπών (για το πώς περιγράφονται ακαδημαϊκά τέτοιου είδους υποδομές παγκόσμια, ούτε συζήτηση), αλλά αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για την περιφερειακή αρχή.

Γιατί δηλαδή ένα τόσο ακριβό έργο που η κυβέρνηση δεν ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης, εκθέτοντας τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, θα πρέπει να γίνει με «υποθέσεις εργασίας».

Αυτό υπενθύμισε σύσσωμη η αντιπολίτευση στη συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία παρεμπιπτόντως έγινε για πρώτη φορά στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου και όχι στο γραφείο του περιφερειάρχη ή σε κάποια μικρή αίθουσα.

Ο Γιάννης Στέφος (Κοινό των Ηπειρωτών) εξέφρασε προβληματισμούς και είπε ότι η εταιρία είναι «φάντασμα», αναφερόμενος στο κεφάλαιό της. «Φαντάζομαι ότι κάτι άλλο συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Στέφανος Ζούμπας (Ήπειρος Όλον) είπε ότι η εταιρία έχει «κεφάλαιο που ο καθένας μπορεί να το βρει στο σπίτι του (sic)» και ότι υπάρχουν δύο ζητήματα, «το μέγεθος της εταιρίας και ότι ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος».

Ο Γιώργος Πρέντζας (ΛΑΣΥ) διερωτήθηκε επανειλημμένα «ποιος είναι ο ανάδοχος και ποιοι πρωταγωνιστές» και ρώτησε ευθέως τον περιφερειάρχη εάν έχει έρθει κάποια μεγαλύτερη εταιρία σε επαφή μαζί του, κάτι που ο κ. Καχριμάνης το αρνήθηκε. Επίσης, έθεσε ξανά το θέμα στην ουσιαστική του βάση, διερωτώμενος «ποια είναι η σκοπιμότητα του έργου» και αμφισβητώντας τη…

Ο κ. Καχριμάνης έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας ότι «αν μας φέρουν εγγυητική επιστολή 8 εκ. ευρώ και έχουν πιστοληπτική ικανότητα 24 εκ. ευρώ έχει καλώς, εάν όχι τότε βάζουμε τα 15 εκ. ευρώ και πάμε στο plan B».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back