Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 20-09-2019, 13:32
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Νέες δραστηριότητες αρχίζουν αυτό το διάστημα με στόχο τη δημιουργική απασχόληση νέων στο κοινοτικό κέντρο «Μικρή Πόλη», που λειτουργεί από το 2017 η οργάνωση παιδικής προστασίας Τerre des hommes Hellas (Γη των ανθρώπων) στα Γιάννενα, στη συνοικία του Πλατάνου (στην οδό Γεωγράφου Μελετίου 22). To πρόγραμμα «ΕσύΔημιουργείς» (YouCreate) αποτελεί μια μη-κατευθυντική πρωτοβουλία που απευθύνεται σε νέους μεταξύ 14-21 ετών, οι οποίοι επιθυμούν να εμπλακούν σε μια σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες, κάνοντας χρήση διαφόρων μορφών τέχνης με στόχο την κατασκευή ενός έργου που να αναποκρίνεται στις ανάγκες τους, να αντανακλά τις ανησυχίες τους και να χαρακτηρίζεται από τις προσωπικές τους ιδέες και επιθυμίες, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακίνωση.

Το πρόγραμμα βασίζεται στη μεθοδολογία «ΕσύΔημιουργείς» όπως συνδιαμορφώθηκε μέσα από τη συνεργασία της ελβετικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Terre des homes και της καναδικής μη κυβερνητικής οργάνωσης International Institute for Child Rights and Development μετά από την εφαρμογή του προγράμματος στην Αίγυπτο και στο Ιράκ σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες νέων. Στοχεύει στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη νέων, στην ενδυνάμωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και των δεξιοτήτων ζωής μέσα από την ενθάρρυνση των πέντε βασικών στοιχείων της ευμάρειας και της ψυχικής υγείας, όπως ορίζονται από τη θεωρητική πλαισίωση της αντίστοιχης μεθοδολογίας: Ασφάλεια, Διασύνδεση, Αυταξία, Σεβασμός και Αισιοδοξία. Μέσα σε ένα υποστηρικτικό και ασφαλές περιβάλλον οι νέοι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται στη μεθοδολογία και λαμβάνουν συνεχή υποστήριξη και ενθάρρυνση τόσο σε πρακτικό, όσο και σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο από προσωπικό ειδικά εκπαιδευμένο στη συγκεκεριμένη προσέγγιση, αλλά και από εξειδικευμένους κοινωνικούς επιστήμονες.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εμπλακούν είτε ως συμμετέχοντες (Youth Participants) σε μια ομάδα με άλλους νεαρούς συνομήλικούς τους από διάφορες εθνικότητες, είτε ως Διευκολυντές Ομάδων Νέων (Youth Leaders), έχοντας ως ρόλο την υποστήριξη της ομάδας τους σε μια σειρά από δραστηριότητες με στόχο την επίτευξη των στόχων που η κάθε ομάδα θα θέσει στην έναρξη του προγράμματος.

Η επίτευξη αυτών των στόχων γίνεται δυνατή μέσα από μια σειρά δράσεων, όπου η τέχνη, η φαντασία, η δημιουργικότητα και η πρωτοβουλία θα έχουν σημαίνοντα ρόλο. Ο κάθε Διευκολυντής Ομάδας  Νέων θα έχει ως πρόσωπο αναφοράς έναν Ενήλικα Υποστηρικτή (Adult Ally) και θα μοιράζεται τις αρμοδιότητές του μέσα στην ομάδα με τους Νεαρούς Συμμετέχοντες μαζί με έναν δεύτερο Διευκολυντή Ομάδας Νέων.

Όπως τονίζει η διευθύντρια του ελληνικού τμήματος της Terre des hommes, Jezerca Tigani, «η διαδικασία όπως προκύπτει μέσα από μαρτυρίες νέων που συμμετείχαν σε ανάλογες εφαρμογές του προγράμματος, υπήρξε καθοριστική για τη καθημερινή τους ζωή στην κοινότητα, καθώς ένιωσαν σημαντικοί, μπόρεσαν να ορίσουν και να διαχειριστούν ζητήματα που για τους ίδιους ήταν έντονα και κατάφεραν να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και τεχνογνωσία, ενισχύοντας το εκπαιδευτικό και μελλοντικό τους επαγγελματικό δυναμικό».

Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες που διαμένουν στην πόλη των Ιωαννίνων και στην ευρύτερη περιοχή και η διάρκεια του είναι τρεις μήνες.

Το πρόγραμμα YouCreate της Terre des hommes Hellas χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Alta Mane.

Για περισσότερες πληροφορίες στο email: christina.bellou@tdh.ch

Menoumespiti-Wash
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα