ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται οι «Aγορές των Kαταναλωτών»

Εικόνα του άρθρου Έρχονται οι «Aγορές των  Kαταναλωτών»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/10/2017, 13:27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το θεσμό της «Αγορά των Καταναλωτών» εισάγει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα δημιουργίας υπαίθριας αγοράς και σε συλλογικότητες πολιτών.

Η συγκεκριμένη αγορά θα οργανώνεται μόνο με πρωτοβουλία των φορέων πολιτών-καταναλωτών, από συνεταιρισμούς καταναλωτών, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και συλλογικούς φορείς πολιτών με νομική υπόσταση. 

Απαγορεύεται ρητώς οι συλλογικοί φορείς να απαιτούν χρηματικά ποσά από τους πωλητές για τη συμμετοχή τους στις αγορές αυτές και η εισφορά των πωλητών έγκειται στη δωρεά προϊόντων για την κάλυψη των καταστατικών σκοπών του συλλογικού φορέα.

Η λειτουργία τους θα εγκρίνεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου των δήμων, στα όρια των οποίων έχουν την έδρα τους οι εν λόγω φορείς. Το ημερήσιο ανταποδοτικό τέλος, που είναι απαιτητό από τους δήμους, θα μπορεί να είναι εκτός από χρηματικό και σε είδος προκειμένου να διατίθεται για κοινωνικούς σκοπούς των δήμων, όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία για την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Προϋπόθεση αποτελεί οι σκοποί των φορέων που υποβάλλουν αίτημα για σύσταση «Αγοράς Καταναλωτή» να μην είναι κερδοσκοπικοί και να έχουν στόχο να προάγουν την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών και τις αλληλέγγυες δράσεις που ωφελούν συμπολίτες που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες επιβίωσης.

Δικαίωμα συμμετοχής ως πωλητές στις αγορές αυτές έχουν:

  • οι επαγγελματίες αγρότες που είναι γραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων για πώληση των αποκλειστικά ιδιοπαραγόμενων προϊόντων,
  • οι συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και γυναικείοι συνεταιρισμοί,
  • οι πολύ μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις τροφίμων και ειδών καθαρισμού.

Ωστόσο, απαγορεύεται όσοι συμμετέχουν ως πωλητές στις συγκεκριμένες αγορές να είναι ταυτόχρονα μέλη των συλλογικών φορέων που τις διοργανώνουν.

Τέλος, οι αγορές αυτές θα μπορούν να διοργανώνονται το πολύ μια φορά το δίμηνο.


ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ

Επίσης με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εμπορικών δράσεων που ασκούνται στις υπαίθριες αγορές.

Υπάρχει αναλυτική περιγραφή όλων των τύπων αδειών του υπαίθριου εμπορίου και όλων των μορφών και τρόπων άσκησής του, ενώ ενιαιοποιούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης και ανανέωσης, είτε ο αδειούχος δραστηριοποιείται στο υπαίθριο εμπόριο, πλανόδιο ή στάσιμο, είτε στις λαϊκές και κατά συνέπεια και τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν την ιδιότητα, ειδικά των παραγωγών.

Σε ό,τι αφορά στη χορήγηση μη παραγωγικών αδειών, τις λεγόμενες επαγγελματικές άδειες, διατηρείται αλλά και ενισχύεται ο κοινωνικός χαρακτήρας, καθώς η βασική προϋπόθεση της ανεργίας συνδυάζεται πλέον και με εισοδηματικά κριτήρια.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3