Έρχεται ο ΕΝΦΙΑ. Πόσο θα πληρώσουμε στα Γιάννενα;

Εικόνα του άρθρου Έρχεται ο ΕΝΦΙΑ. Πόσο θα πληρώσουμε στα Γιάννενα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/08/2016, 14:37

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, του πλέον επιβαρυντικού φόρου για τη μικρομεσαία ιδιοκτησία. Το νόμο θέσπισε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου σε αντικατάσταση του τέλους  που πλήρωναν οι ιδιοκτήτες στο λογαριασμό της ΔΕΗ (θεσπίστηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου) και διατήρησε, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις και «δεσμεύσεις» η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Φυσικά, κοινός παρονομαστής όλων των κυβερνήσεων είναι η εφαρμογή των μνημονιακών συμφωνιών, ανεξάρτητα αν αυτές έχουν «γονατίσει» τους εργαζόμενους.

Πόσο ΕΝΦΙΑ όμως θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες; Ο «Τύπος» έφτιαξε μερικά παραδείγματα με δεδομένα ακινήτων διαφόρων σημείων της πόλης.

  • Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 80 τ.μ. 2ου ορόφου, 15 ετών στην οδό Δωδώνης (από το ύψος της Καποδιστρίου και κάτω), θα πληρώσει 403,96 ευρώ.
  • Ιδιοκτήτης διαμερίσματος με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά, αλλά με χρόνο ζωής 6 έτη, θα πληρώσει 440,68 ευρώ.
  • Ιδιοκτήτης φροντιστηρίου 80 τ.μ. στην οδό Μιχαήλ Αγγέλου, στον 1ο όροφο, με παλαιότητα 5 χρόνων, θα πληρώσει 216 ευρώ.
  • Ιδιοκτήτης διαμερίσματος στην Άρη Βελουχιώτη, 80 τμ. 3ου ορόφου, παλαιότητας 10 ετών θα πληρώσει 347,24 ευρώ. Εάν το διαμέρισμα έχει δύο προσόψεις, θα πληρώσει 350,68 ευρώ.
  • Ιδιοκτήτης ακινήτου 300 τ.μ. στην οδό Κουγκιου, στον 2ο όροφο, 10 ετών, με δύο προσόψεις,  θα πληρώσει 1599, 39 ευρώ
  • Ιδιοκτήτης ακινήτου 120 τ.μ. στην οδό Ρώμα, στον 3ο όροφο, ηλικίας 4 ετών, με μια πρόσοψη, θα πληρώσει 566,16 ευρώ.
  •  Ιδιοκτήτης ακινήτου 140 τ.μ. στο Σταυράκι, ισόγειο-1ος όροφος, ηλικίας 5 ετών, με μια πρόσοψη, θα πληρώσει 494,90 ευρώ
  • Ιδιοκτήτης ακινήτου στην «ακριβή» ζώνη του Νεοχωρόπουλου, με τα ίδια χαρακτηριστικά με το προαναφερόμενο ακίνητο του Σταυρακίου, θα πληρώσει 512,58 ευρώ.
  • Ιδιοκτήτης ακινήτου στο Μέτσοβο, στην οδό Ευ. Αβέρωφ, 150 τ.μ., 1ου ορόφου, 26 ετών, θα πληρώσει 439,35 ευρώ.
  • Ιδιοκτήτης ακινήτου στην Κόνιτσα, 120 τμ. 1ου ορόφου, 10 ετών, θα πληρώσει 390,26 ευρώ.

Τα παραδείγματα είναι δειγματοληπτικά, αλλά και ενδεικτικά για το ύψος του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος ιδιοκτήτες στα Γιάννενα και τον ευρύτερο νομό. Το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι φέτος θα πληρώσουν ίδιο ή χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ το 69% των ιδιοκτητών. Αυτή όμως είναι η μια εκδοχή της αλήθειας. Η άλλη είναι ότι ειδικά το μεσαίο κομμάτι των φορολογούμενων θα μοιραστεί με πιο επιβαρυντικό τρόπο το φόρο, καθώς δεν υπάρχει κάποια θεαματική αύξηση στη φορολόγηση της πολύ μεγάλης περιουσίας, καθώς ταυτόχρονα αυξάνονται μειώνονται τα εισοδήματα λόγω περικοπών. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει το αφορολόγητο όριο. Η ΠΟΜΙΔΑ από την άλλη είναι εντελώς αντίθετη (όπως είναι φυσιολογικό) στο νόμο, παραθέτοντας μια σειρά αυξήσεις, οι οποίες κυρίως αφορούν μεγάλα ακίνητα, επιχειρηματικές ιδιοκτησίες κ.λπ.  Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη χτες, ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε 5 δόσεις.

Μπορείτε να υπολογίσετε τον ΕΝΦΙΑ της ιδιοκτησίας σας εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back