Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Από τις αντικειμενικές στις πραγματικές τιμές

Εικόνα του άρθρου Ακίνητα: Από τις αντικειμενικές στις πραγματικές τιμές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2016, 22:23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρελθόν θα αποτελέσουν από τα μέσα του 2017 οι αντικειμενικές τιμές. Στη θέση τους έρχονται οι πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς, όπως υπογράμμισε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Οι διορθώσεις που έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο δεν κάλυψαν τη διαφορά αντικειμενικών και εμπορικών τιμών. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς οι αποκλίσεις εξακολουθούν να είναι μεγάλες.

Στο τέλος του χρόνου λήγει η αναστολή που υπάρχει στην καταβολή φόρου υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Όμως η επάνοδος του μέτρου φαίνεται να «παγώνει» αφού σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών δεν υπάρχει ακόμα ο μηχανισμός για να εφαρμοστεί.


ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΖΗΤΑΕΙ Η ΠΟΜΙΔΑ

Βλέποντας τον χρόνο να πλησιάζει η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει τη νομοθετική παράταση της αναστολής εφαρμογής του φόρου υπεραξίας για δύο ακόμη έτη, δηλαδή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018. 

Με επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη τονίζει ότι «ο φόρος αυτός στην πράξη είναι τροχοπέδη στις συναλλαγές, και τελικά θανατηφόρος για τα δημόσια έσοδα, απέτυχε δε και τις τέσσερις φορές που επιχειρήθηκε η εφαρμογή του στη χώρα μας.

Επιτέλους δεν μπορεί να συζητάμε σήμερα για επιβολή νέων φόρων στα ακίνητα. Έχει έλθει προ πολλού η ώρα για κατάργηση και μειώσεις φόρων», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ στην επιστολή της.

Επίσης αναφέρεται στο ζήτημα της εκχώρησης ακινήτων και για εξόφληση ΕΝΦΙΑ ζητώντας μια νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία να δοθεί σε όλους τους φορολογουμένους η δυνατότητα μονομερούς εκχώρησης στο Δημόσιο κάθε ακινήτου με την αξία με την οποία υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, και με πίστωση της τυχόν διαφοράς επί του τιμήματος για συμψηφισμό των φόρων της επόμενης πενταετίας, του φορολογουμένου και των μελών της οικογένειάς του.

Επίσης να επεκταθεί άμεσα το δικαίωμα αυτό και για την εξόφληση χρεών από ΕΝΦΙΑ που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ, με τους ίδιους όρους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back