Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έρχεται ένας… δύσκολος προϋπολογισμός

Εικόνα του άρθρου Έρχεται ένας… δύσκολος προϋπολογισμός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/09/2022, 18:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο επικείμενος προϋπολογισμός για το 2023 του Δήμου Ιωαννιτών δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση όχι μόνο για τη δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά ούτε για τους πολίτες. Ήδη ο τρέχων προϋπολογισμός έχει επιβαρυνθεί λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μίλησε για μια «δυσθεώρητη  αύξηση στην ενέργεια που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον προϋπολογισμό του Δήμου, όπως και σε όλους τους Δήμους της χώρας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, το κόστος για τον δημόσιο φωτισμό στο Δήμο Ιωαννιτών από την αρχή του έτους και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα τρία εκατομμύρια όταν για το ίδιο διάστημα την προηγούμενη χρονιά ήταν 2,1. «Υπάρχει αύξηση της τάξης του 50% περίπου στο κομμάτι που καλύπτεται από τα ανταποδοτικά» είπε ο κ. Βάββας, με τη λέξη «ανταποδοτικά» να αποτελούν τη λέξη-κλειδί.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αντικατάσταση του οδοφωτισμού της πόλης με led βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Πρόσφατα, αναδείχθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ο οριστικός ανάδοχος του έργου (ΤΕΡΝΑ), από τον οποίο ο Δήμος προσδοκά μείωση του ενεργειακού κόστους.

Ο κ. Βάββας είπε ακόμη ότι «η αύξηση είναι μικρότερη για το ενεργειακό κόστος στα κτίρια που λειτουργούν οι υπηρεσίες του Δήμου και τα νομικά πρόσωπα, όμως και εκεί σημαντικό». Ωστόσο, δεν έδωσε στοιχεία κόστους για την κατανάλωση στα κτίρια των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων.

«Υπήρξε μία έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών, όμως είναι ένα από τα πολύ δύσκολα θέματα, με σοβαρές προεκτάσεις και στον προϋπολογισμό του 2023» τόνισε ο κ. Βάββας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στον Δήμο Ιωαννιτών έχει τοποθετηθεί ενεργειακά υπεύθυνος ενώ υπεύθυνοι ορίστηκαν σε όλες τις υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα.  

«Από τους αρμόδιους και τις υπηρεσίες εξετάζονται όλα τα στοιχεία κατανάλωσης του οκταμήνου καθώς και τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να εξοικονομηθεί ενέργεια κατά 10%» αναφέρεται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back