ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ερώτηση για τους επισκέπτες από Αλβανία

Εικόνα του άρθρου Ερώτηση για τους επισκέπτες από Αλβανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2021, 18:11
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Συνολικά 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανάμεσά τους ο Κώστας Μπάρκας (Πρέβεζας), κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με τους αυστηρούς περιορισμούς εισόδου στην Ελλάδα σε πολίτες και μόνιμους κατοίκους της Αλβανίας.

Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι η σχετική ΚΥΑ για την απαγόρευση εισόδου υπηκόων τρίτων κρατών, δεν ισχύει για τους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν και για μόνιμους κατοίκους από μια σειρά κράτη, όπως Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μαυροβούνιο, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρουάντα, Ρωσική Ομοσπονδία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη.

Οι υπήκοοι των κρατών αυτών πρέπει να έχουν εμβολιαστεί δύο εβδομάδες ήδη, να έχουν πιστοποιητικό ή να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο με  PCR για κορωνοϊό COVID- 19 εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Αυτά, δεν ισχύουν για τους κατοίκους της Αλβανίας, αλλά εμπίπτουν στον γενικό κανόνα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα.

Για να μπούνε Ελλάδα, οι υπήκοοι και οι μόνιμοι κάτοικοι της Αλβανίας θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα στην ελληνική προξενική αρχή για την κατ' εξαίρεση είσοδό τους στη χώρα για εξαιρετικούς λόγους, τηρουμένων πάντως των λοιπών διατάξεων της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

«Πέρα από το γεγονός, ότι η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης συνεπάγεται περιορισμό μετακινήσεων των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας από την Αλβανία, καθώς και Αλβανών πολιτών με άδεια εργασίας στην Ελλάδα, να επισημανθεί παράλληλα, ότι η Αλβανία αποτελεί χώρα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, στη βάση ενός πολύπλευρου πλέγματος διπλωματικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών συνεργασιών και δεδομένης της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ» σημειώνουν οι βουλευτές.

Επίσης, οι Αλβανοί είναι οι πιο συχνοί και πολλοί επισκέπτες στην Ήπειρο, για τουριστικούς λόγους.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι την ίδια στιγμή, «χώρες που δεν γειτονεύουν με την Αλβανία όπως για παράδειγμα η Γαλλία και η Ισπανία, επιτρέπουν την είσοδο στην επικράτειά τους σε Αλβανούς πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, λαμβάνοντας υπόψιν το πολύ χαμηλό επίπεδο θανάτων στη χώρα από κορονοιό» και ζητούν να μάθουν, με ποιο κριτήριο έχει ληφθεί η απόφαση, αλλά και αν θα επαναξιολογηθεί.


(φωτό αρχείου)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back