Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ερωτήματα για τον Κατσικά

Εικόνα του άρθρου Ερωτήματα για τον Κατσικά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/10/2020, 12:18
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

To κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά  τέθηκε σε πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας από την περασμένη Τρίτη. Μέχρι τότε, δεν είχε εντοπιστεί επίσημα θετικό κρούσμα.

Φαίνεται όμως ότι το κλείσιμο ίσχυε μόνο… προς τα έξω, καθώς την ίδια μέρα μεταφέρθηκαν εκεί πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη, ανάμεσα στα οποία διαγνώσθηκε ένα άτομο θετικό.

Η ομάδα Soup and Socks που δραστηριοποιείται στο καμπ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι την Πέμπτη, δύο μέρες μετά δηλαδή, δεν είχαν διανεμηθεί τρόφιμα είδη υγιεινής ή άλλα είδη, τις πρώτες μέρες καραντίνας.

«Το μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας των προσφύγων της δομής θα πρέπει να θεωρηθεί εξαιρετικά αμφίβολο την ίδια στιγμή που στους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα, αρκεί να ακολουθούν τους κανόνες για τις κοινωνικές αποστάσεις, περιορισμούς στον αριθμό συναθροίσεων και τη χρήση μάσκας» σημειώνουν.

Προσθέτουν δε ότι η πιθανή αιτιολόγηση είναι ότι, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στα Γιάννενα, θα έπρεπε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης κρουσμάτων στη δομή, όπου  οι δυνατότητες κοινωνικής απόστασης και απομόνωσης είναι πολύ χαμηλές.  «Με το να μετακινείς λοιπόν αρκετά άτομα σε μία δομή υπό απαγόρευση κυκλοφορίας, χωρίς να περιμένεις τα αποτελέσματα των τεστ των αφιχθέντων για κοροναϊό, τότε έχεις θέσει ήδη σε κίνδυνο το πλάνο του να εμποδίσεις την εξάπλωση του Covid -19» αναφέρουν.

Το πρόβλημα είναι ότι με ταυτόχρονη έλλειψη διανομής τροφίμων και καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, η λύση δεν είναι βιώσιμη.

«Τα τακτικά τεστ, ειδικά πριν από τη μετακίνηση νέων ανθρώπων στη δομή, και η επιλογή για τους ανθρώπους να παρέχουν στον εαυτό τους τα απαραίτητα είδη για την καθημερινή τους ζωή, θα ήταν όχι μόνο μία πιο αξιοπρεπή αλλά - λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία εξέλιξη - επίσης μία πιο αποτελεσματική προσέγγιση» αναφέρουν οι Soup and Socks.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back