Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εργοτάξιο Δήμου: Μακριά από τη λίμνη το 2018

Εικόνα του άρθρου Εργοτάξιο Δήμου: Μακριά από τη λίμνη το 2018
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/01/2017, 21:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένας από τους… αθέατους ρυπαντές της Παμβώτιδας είναι το εργοτάξιο του δήμου Ιωαννιτών το οποίο λειτουργεί σε απόσταση μόλις 20 μέτρα από τη λίμνη, δίπλα από την εκκλησία Αγίου Νικολάου Κοπάνων. Όντας μια παλιά υποδομή, ο τρόπος λειτουργίας της μόνο επιβαρυντική για το οικοσύστημα μπορεί να χαρακτηριστεί. Ωστόσο, επί δεκαετίες υπήρχε μια σιωπηλή ανοχή από τους αρμόδιους φορείς για τη ρύπανση που προκαλεί.

«Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίσουμε προσβολή για το Δήμο μας την ύπαρξη του εργοταξίου επί πολλά χρόνια, στις όχθες της Παμβώτιδας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. Ο δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε σήμερα τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την απομάκρυνση του εργοταξίου από την παραλίμνια περιοχή και τη μετακόμισή του σε ιδιόκτητη έκταση 30 στρεμμάτων στη Δημοτική Ενότητα Ανατολής, απέναντι από τα γήπεδα της ΕΠΣΗΠ. Ο κ. Μπέγκας χαρακτηρίζει μάλιστα το όλο έργο «εμβληματικό για αυτή τη δημοτική περίοδο τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και σε επίπεδο συμβολισμού». Στόχος της δημοτικής αρχής είναι μέχρι τα τέλη του 2018 η υπηρεσία καθαριότητας και το σύνολο των λειτουργιών του εργοταξίου να στεγάζονται στις καινούριες εγκαταστάσεις. Όσο για το κόστος της νέας αυτής υποδομής, ο Δήμος έχει προϋπολογίσει για το 2017 ένα εκατομμύριο ευρώ, με την πρόβλεψη να προστεθεί κι άλλο κονδύλιο το 2018 αν χρειαστεί.  Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν από το ταμείο του Δήμου.

Για να γίνει πραγματικότητα αυτό το έργο, θα χρειαστεί η ωρίμανση των μελετών, τις οποίες ο Δήμος, όπως κάνει γνωστό, τις έχει προκηρύξει. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο πρέπει να γίνουν η αρχιτεκτονική μελέτη, η στατική μελέτη και η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη. Οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν ολοκληρώσει ήδη κάποιες υποστηρικτικές μελέτες.

Το νέο εργοτάξιο του δήμου θα περιλαμβάνει γραφεία για τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους πολιτικούς προϊσταμένους των διευθύνσεων, ιατρείο, αποδυτήρια, αίθουσα συσκέψεων, χώρους υποδοχής κοινού, αποθηκευτικούς χώρους (όπου θα περιλαμβάνεται και η κεντρική αποθήκη υλικών του Δήμου),  πλυντήριο-λιπαντήριο για τα οχήματα, συνεργείο, εργαστήρια, πρατήριο καυσίμων, αμαξοστάσιο, πάρκινγκ.

Σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση του εργοταξίου από την περιοχή που βρίσκεται σήμερα, έπαιξε και το γεγονός ότι ο Δήμος σχεδιάζει την αναβάθμιση και της παραλίμνιας αυτής περιοχής, μέσω του σχεδίου βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back