Oikonomou pisoi
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο: «Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία»

Εικόνα του άρθρου Εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο: «Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/12/2020, 15:55
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ο σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δηλώνει την αντίθεσή του στη δημιουργία «σπουδαστικού της ΕΛΑΣ», τονίζοντας μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ότι «σαν να μην έφτανε το όργιο καταστολής που με πρόσχημα την πανδημία εξαπέλυσε όλο το προηγούμενο διάστημα απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υλοποιήσει το αντιδραστικό σχέδιο για αστυνόμευση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

Οι εργαζόμενοι καταδικάζουν την απόφαση, λέγοντας ότι στόχος δεν είναι «να απαλλαγούν δήθεν τα πανεπιστήμια από την μάστιγα της ανομίας», αλλά «να επιβάλλουν σιγή ιχθύος στα πανεπιστήμια για να προωθήσουν τις πιο βαθιά ταξικές, αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, για να κάνουν ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς. Για να επιβάλλουν δίδακτρα και στις προπτυχιακές σπουδές, για να συνεχίσουν την υποχρηματοδότηση οδηγώντας τις βασικές σπουδές σε μαρασμό. Για να κάνουν τα πτυχία των παιδιών μας κουρελόχαρτα και εμάς φτηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό γα εκμετάλλευση. Για να εγκαθιδρύσουν τελικά ένα πανεπιστήμιο όπου κανείς δεν θα μπορεί να αντισταθεί, κανείς δεν θα μπορεί να σηκώσει κεφάλι».

Επίσης, αναφέρει ότι το θέμα συζητιέται στη σύνοδο των πρυτάνεων, «σε κλειστές αίθουσες χωρίς τους εργαζόμενους και τους φοιτητές για να περάσει ένα τόσο αντιδραστικό μέτρο που θα ξαναφέρει την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια και με τη βούλα, πρώτη φορά στη μεταπολίτευση».

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης «αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση, όχι μόνο για τα Πανεπιστήμια που στενάζουν κάτω από το βάρος της χρόνιας υποχρηματοδότησης τους και της έλλειψης προσωπικού, αλλά και για όλο τον λαό που αντιμετωπίζει το βαρύ τίμημα της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, να δαπανώνται πολλά εκατομμύρια ευρώ για τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε αστυνομοκρατούμενα ιδρύματα».

Ο σύλλογος καταλήγει λέγοντας: «Μέσα από τους συλλόγους μας και τη μαζική αγωνιστική κινητοποίηση των φοιτητών, με κοινή ανατρεπτική δράση των μαχόμενων δυνάμεων του κινήματος θα ανατραπεί και αυτήν η εξαγγελία. Χωρίς καμία αυταπάτη για μια αξιωματική αντιπολίτευση, που με το πόρισμα Παρασκευόπουλου (ενώ ήταν κυβέρνηση) άνοιξε το δρόμο για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που εφάρμοσε τον πυρήνα της ίδιας αντεργατικής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που ενώ στα λόγια αντιδρά στην ένταση της καταστολής, την ίδια στιγμή κατεβάζει στη Βουλή τροπολογίες για έκτακτο επίδομα στις δυνάμεις των ΜΑΤ».

Ζητάει τέλος να μην κατατεθεί νόμος με κλειστά πανεπιστήμια και να «δοθούν λεφτά για να ανοίξει κανονικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση- Όχι στην μονιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης.  Έως 50 φοιτητές ανά αμφιθέατρο, με δωρεάν παροχή των απαραίτητων μέτρων προστασίας, και διεξαγωγή τακτικών τεστ στους φοιτητές. Εξασφάλιση των απαραίτητων χώρων και άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου διοικητικού και  εκπαιδευτικού προσωπικού. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back