Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εργαζόμενοι εναντίον απολυμένων και καταγγελίες

Εικόνα του άρθρου Εργαζόμενοι εναντίον απολυμένων και καταγγελίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/11/2017, 20:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εκτός από τη διοίκηση του Market In, τη μήνυση κατά των 12 σημερινών συλληφθέντων για «άσκηση βίας» και «διατάραξη οικιακής ειρήνης» υπογράφουν και 14 εργαζόμενοι του σούπερ μάρκετ, σε μια υπόθεση που όλο και οξύνεται. Από τη μια, είναι οι δεύτερες συλλήψεις που πλέον φτάνουν στις 14 συνολικά από την περασμένη Κυριακή, όσες δεν είχαν γίνει για κανένα μέχρι στιγμής παρεμφερή λόγο στα Γιάννενα.

H υπόθεση είναι αρκετά περίπλοκη. Οι μεν απολυμένοι του «Καριπίδη» επικαλούνται δικαστικές αποφάσεις που καλούν το νέο εταιρικό σχήμα ουσιαστικά να τους προσλάβει, η δε διοίκηση ότι έχει προσλάβει κάποιους από τους παλιούς απολυμένους και ότι προσανατολίζεται σε περαιτέρω προσλήψεις όταν ανοίξει και το άλλο υποκατάστημα στα Γιάννενα. Ωστόσο, επί του παρόντος υπάρχει μόνο ένταση.

Το σωματείο επισιτισμού και τουριστικών επαγγελμάτων νομού Ιωαννίνων καταγγέλλει τις  συλλήψεις και τονίζει: «Δεν θα τους περάσει, δεν πρέπει να τους αφήσουμε να περάσει. Θέλουν υποταγμένους εργάτες, να μην κουνιέται φύλλο στους χώρους δουλειάς. Βάζουν χέρι στο δικαίωμα στην απεργία» και δίνει νέο ραντεβού για απόψε, έξω από το σούπερ μάρκετ. Ζητάει άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων (αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι και η υπόθεση αναβλήθηκε), καθώς και επαναπρόσληψη των εργαζομένων. Τρεις από τους συλληφθέντες-συλληφθείσες είναι μέλη του σωματείου. H ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της αναφέρει: "Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή βία που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι της πρώην Καρυπίδης και οι συνδικαλιστές που βρίσκονταν σήμερα έξω από το κατάστημα ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ . Με την παρούσα κι εκφράζοντας το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων των Ιωαννίνων, απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων και να μην απαγγελθεί εναντίον τους καμία κατηγορία".

Τις συλλήψεις καταγγέλλει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων. Επίσης, τα σωματεία Μετάλλου, Εργαζόμενων στο Πράκτικερ και ο σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση: «Το καθεστώς βίας και τρομοκρατίας στην πόλη μας απέναντι στην αντίσταση των εργαζομένων για την προστασία της δουλειάς τους και της ίδιας τους της ζωής είναι στενά συνδεδεμένο και καλύπτεται από την προστασία που παρέχει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην ασυδοσία του κεφαλαίου που δρα με μοναδικό οδηγό την αύξηση της κερδοφορίας του. Αυτή είναι ή ‘δίκαιη ανάπτυξη’ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Βία και συλλήψεις αγωνιζόμενων εργαζομένων, απλήρωτα μεροκάματα, απολύσεις». Ο Εργατικός Αγώνας στην ανακοίνωσή του τονίζει: "Αυτή είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία πάει χέρι χέρι με τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα συμφέροντά τους και δεν έχει κανένα ηθικό πρόβλημα να χρησιμοποιεί τα ΜΑΤ για να προστατέψει τα συμφέροντα αυτών.Καλούμε τον γιαννιώτικο λαό να καταδικάσει αυτά τα συμβάντα, καθώς η άγρια καταστολή θα είναι ο κανόνας για να αντιμετωπιστεί το κύμα απεργιών και διαδηλώσεων που έρχεται και η ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων".


 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back