πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ερευνητική γεώτρηση: «Ναι» με 14-12 από τον Δήμο Ζίτσας

Εικόνα του άρθρου Ερευνητική γεώτρηση: «Ναι» με 14-12 από τον Δήμο Ζίτσας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2023, 12:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Mε ψήφους 14-12 το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας έδωσε «πράσινο φως» για την ερευνητική γεώτρηση για υδρογονάνθρακες στη Γιουργάνιστα, παρά τις έντονες διαφωνίες των τοπικών κοινωνιών και πολιτών.

Από αυτή την τοποθέτηση βέβαια, μέχρι την έγκριση της ερευνητικής γεώτρησης, σημαίνει ότι οι ψηφίσαντες-σες υπέρ έχουν πειστεί για τις περιορισμένες, ελεγχόμενες ή και μηδενικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της γεώτρησης.

Οι κάτοικοι πάντως, αλλά και στελέχη της δημαρχιακής παράταξης-μέλη των τοπικών συμβουλίων στις επίμαχες περιοχές, δεν πείστηκαν. 

Εκτός από τους συγκεντρωμένους-ες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου (Συνέλευση κατά Εξορύξεων, ΚΚΕ, ΑΡΠΗ-ΑΡΠΙ, σύλλογος Αμπελουργών Ζίτσας, αδελφότητες απόδημων Ηπειρωτών κ.α), μίλησαν και πρόεδροι κοινοτήτων. Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος της "επίμαχης" περιοχής, έδωσε θετική ψήφο. 

Η δε τοποθέτηση του δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου, έμοιαζε περισσότερο με μια «σχεδόν απολογία», παρά μπορεί να στηριχτεί ως πολιτική θέση επικεφαλής Δήμου, που μόλις αποδέχθηκε ένα μέρος της εξορυκτικής διαδικασίας: «Δεν είπαμε ποτέ ότι είμαστε υπέρ των εξορύξεων, σε ό,τι αφορά εμένα και την παράταξή μου, ουδέποτε δώσαμε λευκή επιταγή σε κανέναν για εξόρυξη οποιουδήποτε κοιτάσματος».

Σημειώνεται ότι μόλις χτες, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας απάντησε αρνητικά σε πρόταση του βουλευτή της ΝΔ Σταύρου Καλογιάννη για απευθείας ανταποδοτικά στους Δήμους, από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Η επιχειρηματολογία του ήταν ότι «έμμεσα» μπορεί να γίνει αυτό –όταν εκδοθεί η ΚΥΑ- και ότι τυχόν νομοθετική παρέμβαση μπορεί να… τρόμαζε τους επενδυτές.

 Η επιχειρηματολογία όσων τοποθετήθηκαν κυμάνθηκε από επικλήσεις στο θυμικό και τη λογική ανησυχία ανθρώπων που βλέπουν ότι οι περιοχές όπου ζούνε θεωρούνται περίπου ερημωμένες, μέχρι τεκμηριωμένες επιστημονικά ενστάσεις.

Έτσι, ο Δήμος Ζίτσας έγινε ο τρίτος φορέας με σαφή ή έμμεση συνεκτική σχέση με τις κυβερνητικές θέσεις, που δίνει ένα πρώτο «πράσινο φως» για την, πολλοστή επιστροφή τα τελευταία χρόνια, των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο.

Σημειώνεται ότι η περιοχή του παλιού δημαρχείου στην Ελεούσα ήταν και πάλι υπό αστυνομική επιτήρηση, από περίπου 15 εποχούμενους. Νωρίτερα, ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Πάικας είχε ζητήσει ξανά από τη δημοτική αρχή να ξεκαθαρίσει ποιος κάλεσε την αστυνομία, την προηγούμενη φορά, στη συνεδρίαση που αναβλήθηκε.

ΣΧΟΛΙΑ
Τσιοτας Ελευθέριος
Μού αρέσανε γιαυτό τα παραγγελω. Σας έχω ξαναστείλει έτοιμα παραγγελίας αλλά δεν πυρά καμία απάντηση. Αυτό έγινε πριν 3 μείνεις οπότε τα ξανά παραγγείλω
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3