Στον απόηχο της πανδημίας, με τα lockdown και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, οι εργοδότες αναγκάστηκαν να επαναπροσδιορίσουν την εργασία. Ωστόσο, λίγοι έχουν βρει τη σωστή φόρμουλα.
Η Ernst & Young (EY) δημοσίευσε την έρευνα Work Reimagined Survey, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από 17.050 εργαζομένους σε 25 διαφορετικούς κλάδους και 20 χώρες. Διαπίστωσε ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ του τι θέλουν οι εργαζόμενοι και του τι προσφέρουν οι εργοδότες.
Ακολουθούν τα βασικά ευρήματα:
Πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων (34%) είναι πιθανό να παραιτηθούν τον επόμενο χρόνο: Συγκεκριμένα, το 38% της Gen Z και το 37% των millennials δηλώνουν ότι θέλουν να φύγουν.
Οι εργαζόμενοι αναφέρουν την αμοιβή ως την κύρια ανησυχία τους, ενώ οι εργοδότες την κατατάσσουν στην τρίτη θέση, πίσω από την προσέλκυση νέων ταλέντων και τη διατήρηση των υφιστάμενων ταλέντων. Εν τω μεταξύ, το 61% των εταιρειών δηλώνει ότι δέχεται πιέσεις για κέρδη, ενώ μόνο το 47% των εργαζομένων συμφωνεί.
Η εργασία από το σπίτι εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη: το 47% των εταιρειών θέλει τους εργαζόμενους στο γραφείο τουλάχιστον δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα, αλλά οι μισοί εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θέλουν να έρχονται μόνο μία φορά την εβδομάδα και το 34% θα ήθελε να είναι πλήρως απομακρυσμένοι.
Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη είναι η νέα κανονικότητα: Ενώ το 49% των εργαζομένων αναμένει να χρησιμοποιήσει την ΤΝ στη δουλειά του τον επόμενο μήνα, το 84% των εργοδοτών αναμένει ότι η ΤΝ θα είναι βασικό στοιχείο.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι, τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι εργοδότες, κατατάσσουν τη «μάθηση και τις δεξιότητες» ως τον κορυφαίο παράγοντα για τη διασφάλιση της ανάπτυξης και ικανοποίησης των εργαζόμενων σε νέα μοντέλα εργασίας, μόνο 18% των εργοδοτών σχεδιάζουν να παρέχουν εκπαίδευση σε δεξιότητες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.