ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έρευνα ΕΣΕΕ: Η γιαννιώτικη «Black Friday»

Εικόνα του άρθρου Έρευνα ΕΣΕΕ: Η γιαννιώτικη «Black Friday»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/11/2016, 13:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια πρώτη αποτύπωση της «Black Friday» επιχειρεί πανελλήνια έρευνα της Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), συγκεντρώνοντας τη γνώμη των εκπροσώπων της σε κεντρικές  πόλης της χώρας.

Για τα Γιάννενα τα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρουν ότι συμμετείχαν αρκετά καταστήματα, σχεδόν το 50%, με εκπτώσεις της τάξης του 20-30%. Οι εκπτώσεις που πραγματοποίησαν το 20% αφορούσε εμπορεύματα της νέας σεζόν και 50% σε εμπορεύματα «stock». Τέλος παρουσίασαν καλύτερη κίνηση πωλήσεων σε σχέση με προηγούμενες ημέρες, που η αγορά δεν είχε καθόλου κόσμο.

Σε πανελλήνιο επίπεδο σύμφωνα με την έρευνα:

  • Οι καταναλωτές σε κεντρικές αγορές φάνηκαν να ήταν πιο έτοιμοι από τους καταστηματάρχες, κυρίως λόγω των προωθητικών ενεργειών μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, οπότε η κίνηση της αγοράς ήταν αυξημένη.
  • Το γεγονός ότι συνέπεσε με μια σημαντική ονομαστική εορτή (αγία Αικατερίνη) δεν μπορεί να δώσει σαφή εικόνα για την κίνηση των καταστημάτων.
  • Οι Εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων δήλωσαν αιφνιδιασμό και ανέφεραν έλλειμμα ενημέρωσης.
  • Αναφορικά με την εφαρμογή του θεσμού εάν τελικώς υιοθετηθεί θα πρέπει να υπάρξει οργάνωση και συντονισμένες ενέργειες για την ενημέρωση των καταστηματαρχών
  • Η αγορά δεν φαίνεται να συμπεριφέρθηκε ομοιόμορφα αναφορικά με το νεοεισερχόμενο θεσμό, καθώς υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των εμπορικών καταστημάτων και των μεγάλων αλυσίδων.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία υιοθέτησης του διεθνούς θεσμού από τις μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες με τον «βομβαρδισμό» ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τη συγκεκριμένη ημέρα και των συντονισμένων προωθητικών ενεργειών τους, στην ουσία «παρέσυραν» τα εμπορικά καταστήματα, ώστε να συμμετέχουν σχεδόν αιφνιδίως και την τελευταία στιγμή.

Η γενική στάση του επιχειρηματικού κόσμου απέναντι στο θεσμό μπορεί να γίνει θετική αν υπάρξει οργάνωση και σωστός συντονισμός, ώστε η «Black Friday» να λαμβάνεται ως πρωτοβουλία των εμπορικών καταστημάτων στις κεντρικές εμπορικές αγορές και όχι ως μια πρακτική των μεγάλων αλυσίδων που υιοθετείται αναγκαστικά και από τα μικρά καταστήματα.


«ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ»

Έλεγχους σε πολυκαταστήματα της Αττικής, τα οποία συμμετείχαν στην «Black Friday», πραγματοποίησε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΠΕ, διενεργήθηκαν συνολικά 65 έλεγχοι. Σε 21 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούσαν υπερωριακή απασχόληση και ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. 

Οι επιχειρήσεις αυτές κλήθηκαν σε γραπτή παροχή εξηγήσεων, όπως προβλέπεται, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. να προχωρήσουν τις διαδικασίες επιβολής προστίμων.

Καμία ημέρα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, υπό οποιαδήποτε πρόσχημα. Το Σ.ΕΠ.Ε θα ανταποκριθεί στο εξαιρετικά κρίσιμο, στις σημερινές συνθήκες, καθήκον του έλεγχου της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, καταπολεμώντας αποφασιστικά κάθε εκδήλωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας και προασπίζοντας τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back