ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Επόμενος νόμος για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων;

Εικόνα του άρθρου Επόμενος νόμος για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/02/2018, 23:05
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ψηφίστηκε με πλειοψηφία στη Βουλή ο νόμος θέσπισης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του πρώτου ιδρύματος που προκύπτει από συνένωση άλλων ιδρυμάτων. Οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος και Μερόπη Τζούφη μίλησαν στην κοινοβουλευτική συζήτηση και μεταξύ άλλων, είπαν:

Ο κ. Στέφος ότι το νομοσχέδιο είναι «εμβληματικό», γιατί «αφενός ιδρύει ένα μεγάλο πανεπιστήμιο ύστερα από διαβούλευση έξι μηνών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως την ακαδημαϊκή κοινότητα, αφετέρου συνιστά μια οργανωμένη προσπάθεια αναβάθμισης των ΤΕΙ, η οποία απασχολεί τη δημόσια συζήτηση τα τελευταία 25 χρόνια χωρίς να έχει γίνει απολύτως τίποτα». Ο κ. Στέφος υπερθεμάτισε και για άλλες ρυθμίσεις στην Παιδεία, όπως π.χ. την «πρόσληψη 10.500 αναπληρωτών», αριθμός που ήταν πολύ μικρότερος πάντως και από τις ανάγκες, αλλά και από τις υποσχέσεις του υπουργείου.

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις», τονίζοντας αρχικά πως αποτελεί συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής για τη διαμόρφωση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης & Έρευνας.

Η κα Τζούφη από την άλλη, υποστήριξε ότι τα δύο ιδρύματα που συνενώνονται, τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, «έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό την αποστολή τους» και άρα η ίδρυση του νέου πανεπιστημίου « προκύπτει από την ανάγκη αποκατάστασης της ακαδημαϊκής κανονικότητας, με στόχο την ισχυροποίηση των μονάδων και την δυναμική παρουσία στον ελληνικό και διεθνή ακαδημαϊκό χώρο». Η βουλευτής πρόσθεσε ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έθεσε σε κίνηση «μια σειρά από αντίστοιχες πρωτοβουλίες ουσιαστικής συζήτησης για τη συγκρότηση μεγαλύτερων σχηματισμών σε πολλές περιφέρειες της χώρας». Αναφέρθηκε στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, «τα οποία βρίσκονται υπό διαβούλευση ώστε να συγχωνευτούν έπειτα από αξιολόγηση, δημιουργώντας ένα ισχυρό ΑΕΙ στην Περιφέρεια Ηπείρου».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back