Μετά από 10 χρόνια, ξεκίνησε με επιτυχία το πρόγραμμα μεταμόσχευσης πνεύμονα στην Ελλάδα, από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
Η πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιουλίου, με λήπτη έναν άνδρα 62 ετών, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες έλαβε εξιτήριο από το Ωνάσειο και πλέον βρίσκεται σπίτι του, έχοντας κερδίσει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.
Η εξαιρετικά πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση, η οποία πραγματοποιήθηκε κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία του COVID-19, διήρκησε περισσότερες από 10 ώρες.
Η μεταμόσχευση διενεργήθηκε από ομάδα χειρουργών και αναισθησιολόγων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, η οποία έχει εκπαιδευτεί στην -κορυφαία διεθνώς σε ό,τι αφορά τη μεταμόσχευση πνευμόνων- Πανεπιστημιακή Κλινική της Βιέννης, MedUni Vienna/Vienna General Hospital, μέσα από το Πρόγραμμα Υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση. Στην ίδια ομάδα με εκπαίδευση και αυτοί στη Βιέννη, συμμετέχουν εντατικολόγοι της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και πνευμονολόγος του συνεργαζόμενου Νοσοκομείου «Αττικόν».
Η πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα, ύστερα από 10 χρόνια, αποτελεί ένα σημείο-σταθμό για τις μεταμοσχεύσεις ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτεί την έναρξη μιας σημαντικής προσπάθειας να ενισχυθεί η μεταμοσχευτική δραστηριότητα στη χώρα μας.
«Στον 62χρονο άνδρα, στον οποίο απέμεναν μόλις λίγοι μήνες ζωής, δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία. Η επιτυχημένη μεταμόσχευση αποτελεί για όλους μας μια υπενθύμιση της ανάγκης για επάρκεια μοσχευμάτων στη χώρα μας, καθώς και της σημασίας που έχει η αύξηση των δωρητών οργάνων για το πολύτιμο «δώρο» της ζωής», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ωνασείου.
Σημειώνεται πως το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, έχει αναλάβει μια μεγάλη Εθνική Πρωτοβουλία για τις Μεταμοσχεύσεις, η οποία έχει στο επίκεντρό της τη δημιουργία του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου (ΩΕΜΕΚ), ενός πρότυπου νοσοκομείου που θα λειτουργήσει ως «καταλύτης» για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ