Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δωρεά οργάνων: «εκστρατεία» ευαισθητοποίησης

Εικόνα του άρθρου Δωρεά οργάνων: «εκστρατεία» ευαισθητοποίησης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/10/2021, 17:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην Ελλάδα 1.300 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση και 14.000 νεφροπαθείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού ανέρχεται στα 8 1/2 έτη. Δυστυχώς η χώρα υστερεί σημαντικά στη δωρεά οργάνων.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών, προχωρά στη διοργάνωση μιας εκδήλωσης την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, στις 20:00, στην αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλας» στο Πνευματικό Κέντρο.

«Η δωρεά οργάνων αποτελεί μία προσφορά ύψιστης σημασίας… Πρόκειται για μία εκδήλωση που στοχεύει στο μέλλον, στην προοπτική για την επόμενη μέρα» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεφρολογίας Ευαγγελία Ντουνούση δήλωσε από την πλευρά τους ότι η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στην προσφορά συμπαγών οργάνων από αποβιώσαντες δότες «παρότι οι περισσότεροι Έλληνες τοποθετούμε ψηλά στο σύστημα αξιών μας τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων. Η ιδέα της δωρεάς οργάνων και ιστών αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού καθώς και τη βασική προυπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης. Σήμερα η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα, και την ιδανική θεραπεία για την ανεπάρκεια νεφρών. Από έναν δότη μπορούν να σωθούν έως και οκτώ άνθρωποι που χρειάζονται ένα μόσχευμα για να ζήσουν και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους».

Σημαντικά ήταν τα στοιχεία που κατέθεσε και η επίκουρη καθηγήτρια αιματολογίας Ελευθερία Χατζημιχαήλ.

Όπως είπε, κάθε λεπτό κάποιος συνάνθρωπός μας διαγνώσκεται με καρκίνο του αίματος. Η οξεία λευχαιμία είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία. Για πολλούς από τους ασθενείς η μόνη τους ελπίδα είναι η αλλογενής μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Τρεις στους δέκα ασθενείς βρίσκουν συμβατό δότη στο οικογενειακό περιβάλλον. Η ζωή των υπόλοιπων επτά εξαρτάται από εθελοντές δότες.

Κάθε χρόνο, είκοσι ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα παραπέμπονται από την Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για αλλογενή μεταμόσχευση.

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο μεγάλα κέντρα προσέλκυσης δοτών μυελού των οστών. Η τράπεζα του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» και το Κέντρο Δοτών του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα 300.000 δότες έτσι ώστε κάθε ασθενής που χρειάζεται μεταμόσχευση να βρίσκει μόσχευμα στη χώρα μας. Με τη δράση του Δήμου ευελπιστούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους της πόλης και να γίνουν δότες μυελού των οστών για να χαρίσουν ζωή στο συνάνθρωπό μας. Ο δότης δωρίζει ελάχιστα κύτταρα. Είναι μία διαδικασία ανώδυνη και ακίνδυνη» τόνισε η κα Χατζημιχαήλ.

Ο συνεργάτης του δημάρχου, Χρήστος Παπαδόπουλος παρουσίασε το πρόγραμμα της εκδήλωσης που γίνεται υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και με τη συμμετοχή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς του μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, της προέδρου του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννας Μπατιστάτου, του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Γιάννη Παπαθεοδωρίδη και του καθηγητή Αιματολογίας και διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του ΠΓΝΠ Αλέξανδρου Σπυριδωνίδη

Ομιλητές θα είναι: ο αρχιμανδρίτης και εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης Θεοδόσιος Μαρτζούχος, o Ιωάννης Μπολέτης, καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, ο Στέλιος Γραφάκος, επιστημονικός διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», ο Μιχάλης Μήτσης, καθηγητής και διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής και Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Π.Γ.Ν.Ι., Γιώργος Αποστόλου, ψυχίατρος και διευθυντής ΕΣΥ του ΠΓΝΙ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back