ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ποιος ήταν ο Σεραφείμ Φαναρίου;

Εικόνα του άρθρου Ποιος ήταν ο Σεραφείμ Φαναρίου;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/02/2018, 11:38
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ένας από τους πιο «ανύποπτους» δρόμους της πόλης, κάτω από τον Κουραμπά, που φτάνει μέχρι το Τζαμί στην Καλούτσιανη, είναι η οδός με… κυπριακή κατάληξη επιθέτου: «Σεραφείμ Φαναρίου». Δεν πρόκειται όμως γι αυτό που νομίζετε.

Καταρχάς, το «Φαναρίου» δεν είναι επώνυμο, αλλά είναι χωριό. Το Φανάρι Καρδίτσας βρίσκεται στην τελευταία «χερσόνησο» της Πίνδου στον θεσσαλικό κάμπο και σήμερα ανήκει στο Δήμο Μουζακίου. Είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας Ιθώμης και στο πιο ψηλό του σημείο, υπάρχει ένα βυζαντινό οχυρό με έξι πύργους και δύο εισόδους. Εκτιμάται ότι χτίστηκε από τον Ιωάννη Κομνηνό Δούκα ή Ιωάννη Ορσίνι, ο οποίος ήταν δεσπότης της Ηπείρου στα 1323.

Ο δε Σεραφείμ, υπήρξε επίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου, με θητεία από το 1592 ως το 1601. Η επισκοπή είχε έδρα το Φανάρι και σήμερα, στην είσοδο του χωριού, βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία: Ο Άγιος Σεραφείμ. Ο Σεραφείμ γεννήθηκε το 1550 στην Πεζούλα Αγράφων, έγινε μοναχός στη Μονή Κορώνης και διαδέχθηκε στην επισκοπή Φαναρίου τον Αθανάσιο.

Γιατί όμως υπάρχει δρόμος με το όνομά του στα Γιάννενα; Η απάντηση είναι η εξής: Ο Σεραφείμ συνελήφθη το 1601 ως συνεργάτης του παραμυθιώτη ιερέα Διονυσίου Φιλοσόφου, στην πρώτη του εξέγερση, το 1600 και εκτελέστηκε, αφού πρώτα βασανίστηκε. Στο προαύλιο της εκκλησίας στο Φανάρι, υπάρχει και ο χώρος μαρτυρίου του Σεραφείμ. Δέκα χρόνια αργότερα, την ίδια περίπου τύχη είχε στα Γιάννενα και ο Διονύσιος, στη δεύτερη εξέγερσή του κατά των Τούρκων.  Σήμερα, ο "γῆς Σεραφεὶμ Θετταλῶν φὺς ὡς κλάδος" είναι πολιούχος της Καρδίτσας και γιορτάζει στις 4 Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back