ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Ζίτσας έχει τον άγιο του…

Εικόνα του άρθρου Ο Δήμος Ζίτσας έχει τον άγιο του…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/05/2023, 21:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνεχίζει τις αγιοποιήσεις με στόχο την ενίσχυση του... θρησκευτικού αισθήματος. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε στην ανακήρυξη δύο ακόμα αγίων: του οικουμενικού πατριάρχη Ιερεμία Α’, κατά τον 16ο αιώνα, και του μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννίτη του Υμνογράφου (1905-1991). Από το 2020, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει προχωρήσει σε 13 αγιοποιήσεις, συνολικά...

Η αγιοποίηση του οικουμενικού πατριάρχη Ιερεμία Α’ έχει και ένα τοπικό, γιαννιώτικο ενδιαφέρον. Ο πατριάρχης καταγόταν από τη Ζίτσα. Στην τελετή αγιοκατάταξης στο Πατριαρχείο παραβρέθηκαν μάλιστα ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος και ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος.

Οι δύο τους είχαν μια συνάντηση σήμερα για να… ευχαριστήσουν ο ένας τον άλλον. Το σχετικό αίτημα αγιοποίησης του πατριάρχη Ιερεμία Α’ το είχε καταθέσει η Μητρόπολη Ιωαννίνων. Ο επόμενος στόχος είναι ο Άγιος Ιερεμίας να είναι ο πολιούχος του Δήμου Ζίτσας. «Πλέον κάθε χρόνο στις 13 Ιανουαρίου, ημέρα κοιμήσεως του Αγίου, θα εορτάζουμε τη μνήμη του και θα έχουμε θρησκευτική πανήγυρη. Μάλιστα θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με το Δήμο και τις διαδικασίες προκειμένου ο Άγιος Ιερεμίας να είναι πολιούχος του Δήμου Ζίτσας για να τιμάται ιδιαιτέρως από το Δήμο και πανδήμως από όλο το λαό» ανέφερε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων.

Ο κ. Πλιάκος μίλησε για μια «ιδιαίτερη τιμή αλλά και ευλογία» αναφερόμενος στην αγιοποίηση του πατριάρχη Ιερεμία Α’. «Από εδώ και πέρα θα πρέπει να φανούμε αντάξιοι για να αποδώσουμε τη δέουσα τιμή στον Άγιο Ιερεμία» είπε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back