Oikonomou pisoi
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Επίτιμος διδάκτορας ο διευθυντής πολυμερών του «Μαξ Πλανκ»

Εικόνα του άρθρου Επίτιμος διδάκτορας ο διευθυντής πολυμερών του «Μαξ Πλανκ»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/04/2022, 16:48
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Την Τετάρτη, 6 Απριλίου και ώρα 19.00 στην αίθουσα τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, γίνει η τελετή αναγόρευσης του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μάιντς και διευθυντή του Ινστιτούτου Μax Planck για πολυμερή υλικά, Χανς-Γιούργκεν Μπουτ, σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Φυσικής Ιωαννίνων.

Θα προσφωνήσει ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και τον έπαινο θα εκφωνήσει ο κοσμήτορας της σχολής Θετικών Επιστημών Γιώργος Φλούδας.

Θα ακολουθήσουν τα τυπικά της αναγόρευσης και ο τιμώμενος θα μιλήσει στα αγγλικά με θέμα «When drops slide».

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή φοιτητών του τμήματος Μουσικών Σπουδών υπό τη διδασκαλία του δρ. Μουσικολογίας Δημοσθένους Φιστουρή.

Ο Hans-Jürgen Butt είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Max Planck για πολυμερή υλικά και Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μαγεντίας. Στόχος του είναι η επίλυση θεμελιωδών ερωτημάτων της φυσικής της εύπλαστης ύλης, με προοπτική μελλοντικών εφαρμογών. Μελετά τις διεπιφανειακές δυνάμεις και τη διαβροχή, ιδιαίτερα τη διαβροχή υπερ-υδρόφοβων και υπερ-ελαιόφοβων επιφανειών. Η ομάδα του ερευνά εύπλαστα υλικά όπως τήγματα πολυμερών, διαλύματα, κολλοειδή ή γαλακτώματα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί περιλαμβάνουν ανιχνευτή σάρωσης κολλοειδούς (εφευρέθηκε από τον ίδιο), συνεστιακή  μικροσκοπία, ατομική μικροσκοπία δύναμης, κ.ά.

Ο Hans-Jürgen Butt γεννήθηκε στο Αμβούργο (1961). Σπούδασε Φυσική στα πανεπιστήμια του Αμβούργου και του Γκέτινγκεν. Στο διδακτορικό του εργάστηκε υπό τον Ernst Bamberg στο Ινστιτούτο Βιοφυσικής του Max Planck στη Φραγκφούρτη (1989). Στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδάκτορας ερευνητής στη Santa Barbara, California, με τον Paul Hansma. Το 1990, επέστρεψε στο Ινστιτούτο Βιοφυσικής του Max Planck, όπου μελέτησε επιφανειακές δυνάμεις σε βιολογικά συστήματα με τη - νέα τότε - τεχνική της μικροσκοπίας ατομικής δύναμης. Το 1995 έλαβε το τίτλο του υφηγητή  στη Βιοφυσική. Το 1996 εκλέχθηκε αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μαγεντίας (Μάιντς). Το 2000 μετακινήθηκε στο ανεπιστήμιο του Siegen ως τακτικός καθηγητής. Το 2002 εκλέχθηκε διευθυντής στο Ινστιτούτο Max Planck για πολυμερή υλικά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back