Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επιμένει για το αγροδιατροφικό πάρκο στην Άρτα

Εικόνα του άρθρου Επιμένει για το αγροδιατροφικό πάρκο στην Άρτα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2020, 21:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη θέση της ότι η πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής να ιδρύσει πάρκο αγροτικής οικονομίας στον Κατσικά Ιωαννίνων έρχεται να ακυρώσει την προοπτική του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.) αλλά και την ίδια την ύπαρξη της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα υπενθυμίζει η περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Κοινό των Ηπειρωτών».

Η υπενθύμιση αυτή γίνεται, μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων που ζητά την άμεση λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου. Το «Κοινό των Ηπειρωτών», που είχε πει «όχι» στο πάρκο αγροτικής οικονομίας στον Κατσικά κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, καλεί τα αρμόδια υπουργεία και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να προχωρήσει τις διαδικασίες για την υπόθεση του Π.Α.ΤΕ.Π.Η. και την Περιφέρεια Ηπείρου να συνδράμει στη χρηματοδότηση «αντί να απεργάζεται αντίπαλα σχέδια». Ως... ένα δείγμα καλής θέλησης, υποδεικνύει τον προγραμματισμό της έναρξης λειτουργίας του Κέντρου Καινοτομίας Κρέατος στην Άρτα, το οποίο αποτελεί ένα από τα τρία θεσμοθετημένα κέντρα καινοτομίας της Γεωπονικής Σχολής.

«Ακόμα και αν θεωρηθεί ότι ‘πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας’ στον Κατσικά θα λειτουργήσει ως παράρτημα του Π.Α.ΤΕ.Π.Η., θα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η ίδρυση και λειτουργία του παραρτήματος πριν την λειτουργία του κεντρικού! Άλλωστε πού αλλού στον κόσμο τα εξειδικευμένα κέντρα και η παραγωγική καινοτομία δεν συμβαδίζουν με την εξελιγμένη έρευνα των Πανεπιστημιακών Σχολών;» αναρωτιέται το «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο και σε σχετικά επιχειρήματα που είχαν ακουστεί κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Στη σχετική ανακοίνωση, η παράταξη καταθέτει και το ιστορικό του Π.Α.ΤΕ.Π.Η. Όλα ξεκίνησαν με τον νόμο 4559/2018, που αφορούσε μεταξύ  άλλων την ακαδημαϊκή αναβάθμιση του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου με έδρα την Άρτα και τη διοικητική και λειτουργική ένταξή του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Στον ίδιο νόμο προβλέφθηκε η ίδρυση και λειτουργία της Σχολής Γεωπονίας. Μαζί με την Γεωπονική Σχολή στην Άρτα δημιουργήθηκε και Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.), συνδέοντας έτσι ουσιαστικά και λειτουργικά την ανάπτυξη της περιοχής με την παραγόμενη γνώση. Ταυτόχρονα, με τη θέσπιση του νέου τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στην Άρτα ολοκληρώνονταν ακαδημαϊκά οι γεωπονικές επιστήμες στην ολότητά τους και με ένα αντικείμενο που είναι ο πυρήνας της παραγωγικής βάσης της Ηπείρου.

Με την κυβερνητική αλλαγή, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. Φ.253/11825/Α5/07.02.2020 (Β’347) απόφαση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με την οποία διαγράφηκε το τμήμα «Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής», με έδρα την Άρτα, από το Μηχανογραφικό 2020. Επήλθε δηλαδή η κατάργηση ενός εκ των δύο τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής της Άρτας «με συνέπεια τον ακρωτηριασμό της Σχολής και την ουσιαστική αμφισβήτηση του Π.Α.ΤΕ.Π.Η. το οποίο προβλέπονταν να λειτουργήσει στην ευρύτερη εδαφική περιφέρεια της πόλης της Άρτας» όπως τονίζεται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back