Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Δήμος Αρταίων: Πιέζει για το πρότυπο αγροδιατροφικό πάρκο

Εικόνα του άρθρου Δήμος Αρταίων: Πιέζει για το πρότυπο αγροδιατροφικό πάρκο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/07/2020, 15:06
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το πάρκο αγροτικής καινοτομίας που αποφάσισε να δημιουργήσει η Περιφέρεια Ηπείρου στις εγκαταστάσεις του πρώην γεωργικού σταθμού στον Κατσικά Ιωαννίνων (διαβάστε εδώ), προκάλεσε… μια ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Άρτας για την άμεση λειτουργία του πρότυπου αγροδιατροφικού τεχνολογικού πάρκου Ηπείρου στους Κωστακιούς Άρτας.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου, είχε γίνει αρκετή συζήτηση για την ομοιότητα των δύο πάρκων, με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη να μην αποδέχεται τον συσχετισμό. Οι Αρτινοί έχουν όμως διαφορετική άποψη και διαβλέπουν υποβάθμιση της Γεωπονικής Σχολής.

«Η άμεση λειτουργία του πάρκου είναι μια δίκαιη απαίτηση των Αρτινών. Το θέμα έχει ωριμάσει σε επίπεδο δεσμεύσεων στην τοπική κοινωνία και κανείς δεν δικαιούται να ξεχνάει προσπάθειες και υποσχέσεις προηγούμενων ετών. Πρέπει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να συμπεριφέρεται ως Πανεπιστήμιο Ηπείρου. Δεν δέχομαι να δημιουργηθεί στα Γιάννενα Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας και εδώ κάτι άλλο. Στα Γιάννενα να γίνει κάτι το οποίο να συνάδει με την περιοχή, το ίδιο για την Ηγουμενίτσα για την Πρέβεζα και ούτω καθεξής. Δεν πρέπει να ρίξουμε καθόλου νερό στο κρασί μας» ανέφερε ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Το δημοτικό συμβούλιο καλεί μάλιστα τους πολιτικούς φορείς και την πρυτανεία να πάρουν θέση. Πιο συγκεκριμένα για την πρυτανεία, την καλούν να ξεκινήσει να τις διαδικασίες για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του πάρκου με την παραχώρηση της έκτασης στους Κωστακιούς στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αρταίων και του Πανεπιστημίου.

Ενδιαφέρον έχει και το σημείο της ομόφωνης απόφασης για τη λειτουργίας εντός του πάρκου και των τριών ερευνητικών κέντρων που προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου (η οποία τα δύο από αυτά τα χωροθετεί στον Κατσικά): του κέντρου καινοτομίας κρέατος, του κέντρου γενετικής βελτίωσης ζώων και του κέντρου αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Το δημοτικό συμβούλιο ζητά ακόμα την άμεση χρηματοδότηση από τα αρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια Ηπείρου για τη δημιουργία  υποδομών στο πάρκο, ενώ αποφάσισε να διαθέσει το ίδιο 100.000 ευρώ για τις απαιτούμενες πρώτες ενέργειες.

Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων, φιλοξενούνται και δηλώσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Η επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Αναγέννηση» Τζένη Ταπραντζή, ανέφερε πως «διαφωνούμε με τις οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορούν να υποβαθμίσουν την Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου. Το Πάρκο ανήκει στην Γεωπονική Σχολή, υπάρχουν τα στρέμματα, υπάρχει η γνώση».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες με Όραμα» Γιώργος Μπαλάγκας είπε: «Θα πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ήπειρος δεν είναι μόνο τα Γιάννενα», ενώ ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στράτος Καλλώνης τόνισε πως το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να στηρίξουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

Τέλος, η επικεφαλής της Παράταξης «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή», Λίτσα Κιτσαντά, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι και συμμερίζομαι την ανησυχία του Δημάρχου στο ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, οι οποίες μεθοδεύονται από την πλευρά της πρυτανείας του Πανεπιστημίου και αφορούν το μέλλον των σχολών που βρίσκονται στην Άρτα γενικά. Πρέπει να γίνει συνάντηση με την πρυτανεία να υπάρξει ορθή και κάθετη άποψη ότι στην Άρτα δεν θα φύγει ποτέ και καμία σχολή, τα τμήματα θα ενισχυθούν, ενώ το Πάρκο θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Το πάρκο που σχεδιάζουν στα Γιάννενα, δεν πρέπει να λειτουργήσει ανασταλτικά στα δικά μας σχέδια».



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back