ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμελητήριο Ιωαννίνων: Οι προτάσεις του για την επιχειρηματικότητα

Εικόνα του άρθρου Επιμελητήριο Ιωαννίνων: Οι προτάσεις του για την επιχειρηματικότητα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/07/2023, 22:20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τις προτάσεις του για την επιχειρηματικότητα κατέθεσε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, μετά από αίτημα της τελευταίας και ενόψει συναντήσεων με τους νέους υπουργούς.

Αυτές είναι:

-Πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Πρόσβαση σε μικροχρηματοδοτήσεις έως 25.000 ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις

-Ειδικά φορολογικά κίνητρα για όσους καινοτομούν και επενδύουν στην ανακύκλωση και τη βιώσιμη παραγωγή. Παραδείγματα μέτρων μπορεί να περιλαμβάνουν φοροαπαλλαγές για τις εταιρίες που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά, φοροελαφρύνσεις για την αγορά οχημάτων με χαμηλές εκπομπές.

-Ένταξη των επιχειρήσεων των ορεινών όγκων σε ειδικό φορολογικό καθεστώς, χαμηλό ΦΠΑ και ειδικό τιμολόγιο στην ενέργεια, στα καύσιμα και τις ασφαλιστικές εισφορές για να μπορέσουν να διατηρηθούν οι οικογενειακές επιχειρήσεις αλλά και να αναπτυχθούν και άλλες.

-Σχέδιο ειδικών κινήτρων, με απαλλαγή φορολόγησης για τα 3 πρώτα έτη, σε όσους νέους επιθυμούν να ιδρύσουν επιχειρήσεις σε περιοχές όπως το Ζαγόρι, το Πωγώνι, Κόνιτσα, Τζουμέρκα για αποφυγή της ερημοποίησης.

των περιοχών μας.

-Ελάχιστη καταβολή ποσού για ασφαλιστικές εισφορές καθώς και χαμηλό συντελεστή φορολόγησης για επιχειρήσεις που επιχειρούν σε περιοχές κάτω των 1000 κατοίκων.

-Προτεραιότητα-Ποσόστωση στα προγράμματα του ΟΑΕΔ για πρόσληψη εργαζομένων σε περιοχές έως 2000 κατοίκους.

-Ποσόστωση στα προγράμματα χρηματοδότησης για νέες επιχειρήσεις έως 32 ετών για περιοχές έως 2000 κατοίκους.

-Ποσόστωση στο Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» με δεσμευμένο προϋπολογισμό για τους ορεινούς όγκους.

-Δημιουργία νέων τμημάτων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έχουν άμεση σχέση με την περιοχή, π.χ. τουρισμός, πρωτογενής τομέας, τεχνικά επαγγέλματα.

-Προσέλκυση νέων επιχειρηματιών: Ενθάρρυνση νέων αποφοίτων, ερευνητών και επαγγελματιών να εγκατασταθούν και να ξεκινήσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες σε περιοχές έως 10.000 κατοίκους μέσω ειδικών προγραμμάτων ενθάρρυνσης.

-Προώθηση του κοινωνικού επιχειρείν: Ενθάρρυνση επιχειρήσεων με κοινωνικό προσανατολισμό που συνεισφέρουν στην ευημερία της τοπικής κοινότητας, την αειφορία και την κοινωνική συνοχή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back