ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επιμελητήριο Ιωαννίνων: η πρότασή του για το φυσικό αέριο

Εικόνα του άρθρου Επιμελητήριο Ιωαννίνων: η πρότασή του για το φυσικό αέριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/08/2020, 17:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη δημιουργία μιας εταιρίας ειδικού σκοπού για το φυσικό αέριο προτείνει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών, την Τράπεζα Ηπείρου και άλλους φορείς. Τη σχετική πρόταση, την οποία υιοθέτησαν ομόφωνα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, κατέθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου, με την εκτίμηση ότι με αυτόν τον τρόπο η Ήπειρος «δεν θα μείνει για ακόμη μια φορά εκτός του χάρτη του φυσικού αερίου αλλά θα βρεθεί πιο μέσα στο παιχνίδι, ακόμη και με οικονομικά οφέλη».

Ο κ. Δημητρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ανέφερε ότι το θέμα του φυσικού αερίου είναι μια πονεμένη ιστορία για την Ήπειρο, ότι οι ευθύνες ανήκουν διαχρονικά σε όλες τις κυβερνήσεις και ότι το βασικό πρόβλημα παραμένουν οι διακρατικές συμφωνίες.

Υπεραμύνθηκε της τροφοδοσίας και διανομής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) «εν αρχή μέσω φορτηγίδων», σημειώνοντας ωστόσο ότι ζήτημα αποτελεί η αύξηση των ποσοτήτων για την κάλυψη των αναγκών της Ηπείρου, για το οποίο, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να υπάρξει συντεταγμένη και οργανωμένη διεκδίκηση από τον ΔΕΣΦΑ αλλά και από τα αρμόδια υπουργεία.

Η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) έχει ανακοινώσει επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 270 εκατ. ευρώ, για την επόµενη πενταετία. Σε αυτό το πρόγραμμα, προβλέπεται και η ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 34 πόλεις, μεταξύ των οποίων τα Γιάννενα, η Άρτα, η Ηγουμενίτσα και η Πρέβεζα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, η τροφοδοσία θα γίνει μέσω έργων µικρής κλίµακας Υγροποιηµένου Φυσικού Αερίου (Small Scale LNG) σε συνεργασία µε τον ΔΕΣΦΑ μέχρι την έλευση κάποιου αγωγού φυσικού αερίου. Και για τις 34 πόλεις, οι συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών φτάνουν στις 57.000 συνολικά.

Όσο για το μέλλον, και για τον αγωγό φυσικό αερίου «Ποσειδών», ο οποίος προχωρά με την κοινοπραξία ΔΕΠΑ-Edison να κάνει αυτή την περίοδο τις κτηματολογικές εργασίες, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα όλες οι απαραίτητες ενέργειες «για να μη μείνουμε εκτός σύνδεσης από τον αγωγό αυτόν».

Όσον για την πρόταση ίδρυσης μιας εταιρίας ειδικού σκοπού, ανάλογη πρόταση είχε καταθέσει και ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπ. Ριζόπουλος, με τη διαφορά ότι εκείνη αφορούσε εταιρία υπό το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου. Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, από την πλευρά του, προτείνει μια εταιρία με πιο ευρεία συμμετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back