ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμελητήριο Ιωαννίνων: Επιστολή για αιθαλομίχλη και... αντλίες θέρμανσης

Εικόνα του άρθρου Επιμελητήριο Ιωαννίνων: Επιστολή για αιθαλομίχλη και... αντλίες θέρμανσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/01/2024, 15:22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων έγινε το πρώτο θεσμικό όργανο που το 2024 ζητάει παρεμβάσεις για το πρόβλημα της αιθαλομίχλης στα Γιάννενα.

Με επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητήριο (και άρτι αντιδήμαρχος Ιωαννίνων) Μάκης Χρυσοστόμου, απευθύνεται σε υπουργούς, περιφερειάρχη και δήμαρχο (η τελευταία αναφορά μάλλον ξέφυγε από την πρωθύστερη μοναδική ιδιότητα του κ. Χρυσοστόμου, καθώς πλέον είναι μέλος της δημοτικής αρχής) και εκφράζει τις ανησυχίες του για «περιβαλλοντική κατάσταση και τις συνθήκες θέρμανσης στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, συνθήκες οι οποίες έχουν παγιωθεί τα τελευταία 10 χρόνια». Λογικά, περιμένει απάντηση από όλους, μεταξύ αυτών και τον πολιτικό του προϊστάμενο στον Δήμο Ιωαννιτών.

Αναφέρει τις μετρήσεις μικροσωματιδίων, που μέσα στις γιορτές ξεπέρασαν πολλές φορές τα όρια επιφυλακής και υγιεινής στα Γιάννενα και στην Ανατολή.

Σημειώνει ότι το κόστος μετάβασης από «ορυκτά σε καθαρά καύσιμα» είναι πολύ μεγαλύτερο στα Γιάννενα και ζητάει να εφαρμοστεί άμεσα ένα μαζικό πρόγραμμα εγκατάστασης αντλιών θερμότητας στην περιοχή, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα και να εξοικονομηθεί ενέργεια.

Ο κ. Χρυσοστόμου επισημαίνει ότι «το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του 2024 πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του όχι μόνο τις βαθμοημέρες θέρμανσης, αλλά και την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τα ορυκτά καύσιμα».

Σημειώνεται εδώ ότι η παρέμβαση του κ. Χρυσοστόμου είναι κάπως μονοθεματική, καθώς αναφέρει μόνο τις αντλίες θερμότητας, οι οποίες πέρασαν ένα «ασύμφορο» διάστημα λόγω των κατακόρυφων αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, μετά τη «χρηματιστηριακή» του ένταξη και φυσικά, λόγω της μικρής έκτασης της χρήσης φυσικού αερίου, στα Γιάννενα.

Το πρόβλημα ωστόσο προκαλείται κυρίως από τις καύσεις και συνίσταται και στη μετατροπή πολλών καυστήρων σε πέλλετ, τα χρόνια της κρίσης ή και τα τζάκια που εντάσσονται στην ιδιαίτερη αστική αρχιτεκτονική των Ιωαννίνων, με καύσεις που εκλύουν μικροσωματίδια από σημαντικά μικρότερα ύψη.

Ο κ. Χρυσοστόμου, στην επιστολή του, δεν κάνει κάποια νύξη για τη βασική αφορμή «έναρξης» του φαινομένου, που είναι το πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης.

Σημειώνει ωστόσο ότι το λεκανοπέδιο «διακρίνεται για τις ανεπαρκείς υποδομές για τη χρήση φθηνού πετρελαίου με δεδομένο ότι πολυκατοικίες στα Γιάννενα χρησιμοποιούν καυστήρες-λέβητες πετρελαίου που έχουν να λειτουργήσουν εδώ και περίπου 15 χρόνια».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back