Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση αυτοκτονίας στην Τύνιδα

Εικόνα του άρθρου Επίθεση αυτοκτονίας στην Τύνιδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/06/2019, 17:11
ΚΟΣΜΟΣ

Μια διπλή επίθεση με στόχο την αστυνομία στοίχισε σήμερα τη ζωή σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο στην Τύνιδα και προκάλεσε τον τραυματισμό οκτώ άλλων, κάνοντας το φάσμα της βίας να επιστρέψει στην Τυνησία κατά την έναρξη της τουριστικής σεζόν και μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές.

Λίγο μετά τις επιθέσεις, η τυνησιακή προεδρία ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, 92 ετών, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω «σοβαρού» προβλήματος υγείας.

Στην κύρια λεωφόρο της Τύνιδας, τη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, ένας καμικάζι έβαλε το πρωί στόχο ένα όχημα της αστυνομίας, τραυματίζοντας τρεις πολίτες και δύο αστυνομικούς, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών. Ο ένας από τους αστυνομικούς υπέκυψε στα τραύματά του, διευκρίνισε στη συνέχεια το υπουργείο.

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση στην πρωτεύουσα έπειτα από εκείνη που είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου, επίσης στη λεωφόρο Μπουργκίμπα, από μια γυναίκα καμικάζι. Είχαν τραυματισθεί τότε τουλάχιστον 26 άνθρωποι, οι περισσότεροι αστυνομικοί.

Το σώμα του καμικάζι διαμελίσθηκε από την έκρηξη. Περαστικοί λιποθύμησαν από το σοκ και πολλά καταστήματα και υπηρεσίες στο κέντρο της πόλης κατέβασαν αμέσως ρολά.

Δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν γρήγορα στον τόπο της επίθεσης και προειδοποιούσαν με επιθετικό τόνο τους περίεργους που είχαν συγκεντρωθεί να απομακρυνθούν.

Μισή ώρα αργότερα, μια δεύτερη επίθεση καμικάζι είχε στόχο ένα συγκρότημα της Εθνοφρουράς στην περιφέρεια της Τύνιδας, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τέσσερις αστυνομικοί, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο καμικάζι ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος «στις 11:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) μπροστά από την πίσω πόρτα» του συγκροτήματος του Γκορτζάνι, όπου είναι συγκεντρωμένες οι υπηρεσίες της Εθνοφρουράς, της δικαστικής αστυνομίας και της υπηρεσίας αντιτρομοκρατικών ερευνών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σοφιέν Ζάαγκ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις.

Μετά την εξέγερση του 2011, που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, στην Τυνησία ενισχύθηκε η δράση των τζιχαντιστών, που είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο δεκάδων στρατιωτών και αστυνομικών, αλλά και πολυάριθμων πολιτών και ξένων τουριστών. 

Τον Οκτώβριο, μετά την επίθεση που είχε γίνει στη λεωφόρο Μπουργκίμπα από μια γυναίκα καμικάζι, ο πρόεδρος της Τυνησίας είχε κάνει λόγο για μια «τραγωδία».

«Νομίζαμε πως είχαμε εξαλείψει την τρομοκρατία, όμως εξακολουθεί να είναι παρούσα στην καρδιά της πρωτεύουσας», είχε δηλώσει.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back