ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Επαναπατρισμός»: μια συλλογή έργων ελληνικής τέχνης και μια έκθεση

Εικόνα του άρθρου «Επαναπατρισμός»: μια συλλογή έργων ελληνικής τέχνης και μια έκθεση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/02/2022, 13:29
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Tα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Επαναπατρισμός - 200 χρόνια Ελληνική Τέχνη» έγιναν το απόγευμα της Κυριακής στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των 109ων Ελευθέριων.

Η έκθεση, που πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2021 στις Γιορτές Λόγου και Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδος, αποτελείται από πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά και γλυπτά, που καλύπτουν σχεδόν 200 χρόνια ελληνικής τέχνης αποκαλύπτοντας, έτσι, την ταυτόχρονη εντυπωσιακή εξέλιξη της νεοελληνικής τέχνης με αυτή του ελληνικού κράτους.

Όλα τα έργα ανήκουν στη συλλογή του Δημήτρη Φατούρου και της Άννας Αλμπουκέρκ.

«Πέρα από τα 50 και πλέον έργα που εκτίθενται, το ενδιαφέρον μας εντοπίζεται στα έργα που σχετίζονται με την πόλη μας καθότι η έκθεση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών των 109ων Ελευθερίων της πόλης των Ιωαννίνων. Στεκόμαστε με θαυμασμό μπροστά στα χαρακτικά του Γάλλου περιηγητή Λουί Ντυπρέ, τον, μοναδικής συλλεκτικής αξίας, πίνακα ‘Ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη’, το έργο της Ελένης Μπότσιου, η οποία υπήρξε από τις βασικότερες δασκάλες που δημιούργησαν το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου μας αλλά και το έργο του συμπολίτη μας Θέμη Μάιπα, έργα του οποίου ανήκουν και στη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης μας, του Δημαρχείου μας και του Πνευματικού μας Κέντρου» ανέφερε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον Δημήτρη Φατούρο και την Άννα Αλμουκέρκ και τη Χαρά Σαΐτη, αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση.

Η έκθεση αυτή είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των συλλεκτών, του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδος με τον Δήμο Ιωαννιτών και τη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων. Όπως ανέφερε ο κ. Φατούρος, πρόκειται για τον επαναπατρισμό των έργων της συλλογής στην Ελλάδα, αφού αυτά αποκτήθηκαν αποκλειστικά από συλλογές του εξωτερικού ενώ οι σημαντικοί δημιουργοί τους είναι Έλληνες της διασποράς που σπούδασαν, έζησαν και αναγνωρίστηκαν εκτός Ελλάδος κατά τον 19ο και 20ό αιώνα.

Ενδεικτικά, ανάμεσα στα έργα περιλαμβάνεται και σπανιότατο έργο του Γιάγκου Δραγούμη, ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα μετά την καταστροφή τους από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Θα διαρκέσει έως 20 Μαρτίου.

Ώρες λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης: Δευτέρα-Πέμπτη: 08:00-15:00, Παρασκευή: 08:00-21:00, Κυριακή 10:00-13:00 & 18:00-21:00.

Είσοδος ελεύθερη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back