ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Επαναπατρισμός-200 χρόνια Ελληνική Τέχνη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου «Επαναπατρισμός-200 χρόνια Ελληνική Τέχνη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/02/2022, 21:59
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την εικαστική έκθεση «Επαναπατρισμός-200 χρόνια Ελληνική Τέχνη» θα παρουσιάσουν ο Δήμος Ιωαννιτών και η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 20 Μαρτίου, στο πλαίσιο εορτασμού των 109ων Ελευθέριων της πόλης.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται πάνω από 50 έργα από τη συλλογή του Δημήτρη Φατούρου και της Άννας Αλμπουκέρκ.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2021 στο Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας. Συγκεκριμένα, αποτελείται από πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά και γλυπτά, που καλύπτουν σχεδόν 200 χρόνια ελληνικής τέχνης «αποκαλύπτοντας την ταυτόχρονη εντυπωσιακή εξέλιξη της νεοελληνικής τέχνης με αυτήν του ελληνικού κράτους» όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι πρόκειται για τον επαναπατρισμό των έργων της συλλογής στην Ελλάδα, αφού αυτά αποκτήθηκαν αποκλειστικά από συλλογές του εξωτερικού. Δημιουργοί τους είναι Έλληνες της διασποράς που σπούδασαν, έζησαν και αναγνωρίστηκαν εκτός Ελλάδας κατά τον 19ο και 20ό αιώνα. 

Ενδεικτικά, ανάμεσα στα έργα περιλαμβάνεται και σπανιότατο έργο του Γιάγκου Δραγούμη, ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα μετά την καταστροφή τους από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Για τις ανάγκες της έκθεσης το καλοκαίρι στη Λευκάδα, είχε εκδοθεί από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας δίγλωσσος πολυτελής κατάλογος με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου είχε η αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας Χαρά Σαΐτη, εικαστικός και θεωρητικός της τέχνης.

Στην εμπλουτισμένη έκθεση των Ιωαννίνων συμπεριλαμβάνονται έργα Γιαννιωτών καλλιτεχνών και έργα με θέμα την πόλη και την Ήπειρο, όπως είναι τα χαρακτικά του Γάλλου Louis Dupré (1789-1837) από το Ταξίδι στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη (1825), η ελαιογραφία του 1845 «Αλή Πασάς και Κυρά Βασιλική», έργα του Θέμου Μάιπα, της Ελένης Μπότσιου και του Πάβλου Χαμπίδη.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.


H Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων λειτουργεί από Δευτέρα έως Πέμπτη 08:00-15:00, Παρασκευή: 08:00-21:00, Κυριακή 10:00-13:00 & 18:00-21:00

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back