ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΕΟΦ: Μια έκθεση για τις παρενέργειες των εμβολίων

Εικόνα του άρθρου ΕΟΦ: Μια έκθεση για τις παρενέργειες των εμβολίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/04/2023, 23:50
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία για αναφορές εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίων έναντι της COVID-19 για το έτος 2022, υποβλήθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, συνολικά αναφορές για 63 θανάτους, που σχετίζονται με τα εμβόλια κατά της Covid-19

Οι αναφορές των εικαζόμενων Ανεπιθύμητων Ενεργειών που υποβλήθηκαν στον ΕΟΦ το 2022 με την Κίτρινη Κάρτα, αφορούν σε περιστατικά που έλαβαν χωρά τόσο το 2022, όσο και το 2021. Για το λόγο αυτό, σημειώνει ο Οργανισμός, δεν είναι δυνατή η αναγωγή σε ποσοστό του αριθμού των αναφερόμενων ΑΕ ανά αριθμό δόσεων εμβόλιων. Το σύνολο των αναφορών έχουν διαβιβαστεί στην ευρωπαϊκή βάση (EudraVigilance).

Το σύνολο αναφορών εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών για το έτος 2022 είναι 1.633, εκ των οποίων οι 1344 δηλώθηκαν ως σοβαρές

Το σύνολο αναφορών ανεπιθύμητων ενεργειών με θανατηφόρο έκβαση είναι 63 εκ των οποίων τα 38 έλαβαν χώρα το 2021, τα 21 έλαβαν χώρα το 2022 και για τα 4 δεν υπάρχει η σχετική πληροφορία.

Τα περιστατικά αυτά, είτε αναφέρθηκαν εξαρχής ως θάνατοι, είτε η πληροφορία της έκβασης λήφθηκε από τον ΕΟΦ στο πλαίσιο αναζήτησης συμπληρωματικών στοιχείων (follow-up) για την αξιολόγηση της αναφοράς.

Από τις 63 αναφορές, 2 αξιολογήθηκαν ότι έχουν πιθανότητα συσχέτισης με τον εμβολιασμό (possible), 1 με το Comirnaty (Pfizer) και 1 με το Vaxzevria (AstraZeneca)

  • 12 από τις αναφορές αυτές αξιολογήθηκαν ότι δεν ήταν πιθανή η συσχέτισή τους με τον εμβολιασμό (unlikely)
  • 14 από τις αναφορές αυτές δεν ήταν δυνατό να αξιολογηθούν από τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν αποσταλεί (unassessable)
  • 35 αναφορές δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους), διότι αναμένονται συμπληρωματικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί (π.χ πορίσματα ιατροδικαστικών εκθέσεων και άλλες πληροφορίες).

Δείτε εδώ όλη την έκθεση

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back