Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΟΔΥ: «Άλλο πρωτόκολλο» στις καταγραφές

Εικόνα του άρθρου ΕΟΔΥ: «Άλλο πρωτόκολλο» στις καταγραφές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/11/2021, 18:00
ΕΛΛΑΔΑ

Με στόχο τη σαφή αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, ο ΕΟΔΥ θα προχωρήσει σε αλλαγές στην έκθεση των κρουσμάτων covid-19. Έτσι, στο εξής θα καταγράφεται το ποσοστό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων.

Όπως είπαν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, δεν θα πρέπει να δίνεται βάση μόνο στον αριθμό κρουσμάτων, αλλά και στον δείκτη θετικότητας. Προσέθεσαν ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ υψηλό αριθμό τεστ ο δείκτης θετικότητας αρχίζει και κατεβαίνει. Επίσης, παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες με ελαφρά μείωση.

Βέβαια, το πρόβλημα των δεδομένων, της ακρίβειας του ΕΟΔΥ και της δυνατότητάς του να επεξηγεί και να απαντάει σε επίσημα ερωτήματα, ήταν πάντα δεδομένο. Ο οργανισμός έχει αποτύχει σε σημαντικό βαθμό να χειριστεί με επάρκεια το θέμα της ενημέρωσης.

Συγκρινόμενος με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών (π.χ. Ολλανδία), ο ΕΟΔΥ είναι πολύ πίσω σε αναγραφή στοιχείων και διάθεση δεδομένων με ανοιχτό τρόπο. Επίσης, έχει κατηγορηθεί (όχι άδικα) ότι προωθεί κατ’ επιλογήν τις καθημερινές ενημερώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας σε συγκεκριμένα ΜΜΕ.

Ο κ. Ζαούτης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα αναμένεται να θέσει το θέμα του πρωτοκόλλου καταγραφής θανάτων από covid-19, το οποίο παρουσιάζει διαφορές από χώρα σε χώρα, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), και θα ζητήσει έναν ενιαίο τρόπο καταγραφής, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση μεταξύ των χωρών. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα παρόντα πρωτόκολλα, έχει ένα πολύ κακό στατιστικό απωλειών, που δεν εξυπηρετεί το κυβερνητικό αφήγημα «τα πάμε καλύτερα από άλλες χώρες».  

Όπως είπε ο κ. Ζαούτης, «στην Ελλάδα ακολουθούμε το πρωτόκολλο του ΠΟΥ, και καταγράφεται το σύνολο των θανάτων, ακόμη και εάν έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τη διάγνωση, το οποίο όμως δεν τηρείται από άλλες χώρες. Στη Βρετανία υπολογίζουν τους θανάτους από covid-19, μέχρι και 28 μέρες από την διάγνωση». Άγνωστο παραμένει γιατί μια τέτοια απόφαση δεν λήφθηκε νωρίτερα. Όπως είπε ο κ. Ζαούτης «αν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής της Βρετανίας θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους από covid». Η Βρετανία από την άλλη είναι μια χώρα, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προτιμάει να μη συγκρίνεται, σε θέματα πανδημίας…

Η ηγεσία του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της αναμνηστικής δόσης για την άμεση ενίσχυση της ανοσοποίησης, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους, σε ποσοστό περίπου 70%, αφορά τις ηλικιακές ομάδες 18-59 ετών, και αυτό αποδίδεται στην μετάλλαξη Δέλτα.

Ακόμα, αναφέρθηκε ότι «το μοντέλο των σχολείων αποδεικνύεται αποτελεσματικό, καθώς όπως προκύπτει, η πιο έγκαιρη διάγνωση γίνεται στα σχολεία και στη συνέχεια μέσα στην οικογένεια. Ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά από την έναρξη των σχολείων είναι σταθερός με πτωτικές τάσεις».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back